Salıncakta uyumak yetişkinlere de iyi geliyor

Bir bebeği beşikte sallayınca hızlı bir şekilde uyuduğu biliniyor. Ancak Cenevreli araştırmacılar yetişkinlerin de salınmaya duyarlı olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre hamakla uyku daha derin olduğu gibi, hafızaya da iyi geliyor.

Uyku Hekimliği Merkezi’nde 18 genç tüm bir gece boyunca salıncaklı yatağı test ettiler. Bu uyku sırasında gençlerin beyin aktiviteleri ölçüldü. İsviçre medyası RTS’ye göre Current Biology dergisinde Perşembe günü yayınlanan iki araştırmadan birinin yazarı biyolog Laurence Bayer, “Tüm gece boyunca sallanan yetişkin daha hızlı uyuyacak, daha derin ve daha uzun bir uykuya sahip olacak” dedi.

Araştırmacı Bayer, bu derin uykunun hafıza ile de ortaklaştığını belirterek, “Birey tüm gece boyunca sallanınca daha iyi hafızaya kaydediyor” diye ekledi. Sallanmanın hafıza üzerindeki etkisini test etmek amacıyla, araştırmaya konu olan kişilere yatmadan önce, uyandıklarında hatırlayabilmeleri için çift kelimeler öğretildi. Sabit geçen bir geceye göre, sallanarak uyuyanlarda sonuçların daha iyi olduğu tespit edildi.

Salıncaklı yatağın yararı, uyuyan kişinin beyin faaliyetleri ölçüldüğünde de görünürlük kazandı. Derin uyku sırasında gözlemlenen, beyinden gelen elektrik dalgalarının daha yavaş ve geniş olduğu görüldü.

Bayer, “Beşik gibi sallandığımızda, daha büyük oranda görünen dalgalar, bu doğal yavaş dalgalardır, bu da daha iyi uyumayı sağlıyor” dedi.

Ortaya çıkan bu sonuçlar, uyku sorunları yaşayan ve hatta uykuları gençlere göre daha kötü olan ileri yaştaki kişiler için terapisttik uygulamalara da kapı aralıyor. Araştırmaların hedef kitlesinde de bu kişiler bulunuyor. Bayer, “Sallamak onları uyumasını iyileştirebilir mi? Ve aynı zamanda, sallamak onların hafızasını da iyileştirebilir mi, zira yaşlanınca bilişsel bozukluklar ortaya çıkıyor” diye belirtti.

Araştırmanın ortaya koyduğu frekansa yakın salıncaklı yatak, çok külfetli bir iş olsa da, keyfe göre sallanan bir hamak içerisinde uyumak çok yararlı olarak görülüyor.