Senato raporu Trump’ın kararını değiştirecek mi?

BM İklim Anlaşması’ndan geri çekilme kararı alan ABD Başkanı Trump’a sunulan bir raporda, iklimsel değişikliklere dair çok sayıda bilimsel kanıtın olduğuna vurgu yapılırken, yönetimin raporu yayınlayıp yayınlamayacağı merak ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, haziran ayında Birleşmiş Milletler (BM) İklim Anlaşması’ndan geri çekilme kararı almıştı. Trump, atmosfere salınan sera etkili gazların küresel ısınmaya ve dolayısıyla da iklimsel değişikliklere yol açtığına dair genel kabul gören teze karşı çıkıyordu.

SENATO’NUN HAZIRLATTIĞI BİLİMSEL RAPOR TRUMP’IN TEZLERİNİ ÇÜRÜTÜYOR

New York Times gazetesinin haberine göre ise, ABD Senatosu tarafından hazırlatılan bir raporda Trump’ın tezlerine kesin bir biçimde karşı çıkılıyor. Raporun genel hatları basına yansırken, küresel ısınmanın bir gerçeklik olduğu ve sera etkili gazların buna yol açtığı savunuluyor.

Raporda ayrıca küresel ısınmanın iklimsel değişikliklere neden olduğu bilimsel kanıtlarla sıralanıyor.

TRUMP’IN YAYINLAMA İZNİ VERMESİ GEREKİYOR

ABD’de Senato tarafından her dört yılda bir yaptırılan ‘National Climate Assessment’ başlıklı raporun Ulusal Bilimler Akademisi tarafından kabul edilen raporun tümünün yayımlanabilmesi için Trump tarafından onaylanması gerekiyor.

Beyaz Saray ve Amerikan Çevre Ajansı (EPA) tarafından henüz bir açıklama yapılmazken, raporun genel çerçevesinin açıklanmasının ‘Trump yönetimini doğru karar almaya itme’ amacını taşıdığı sanılıyor.

İKLİM ANLAŞMASI NE ÖNGÖRÜYOR?

2015 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te toplanan iklim zirvesinde kabul edilen anlaşma dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanarak, onaylanmıştı. Küresel ısınmanın 1880 yılına oranla 2100’e kadar en fazla 2 dereceyle sınırlandırılmasını hedefleyen anlaşma, ülkelerin sera etkili gaz salınımlarını azaltmasını öngörüyordu.

Anlaşma ayrıca küresel ısınmanın sınırlandırılması çalışmalarını desteklemek ve bu kapsamda yoksul ülkelerin maruz kalacağı ekonomik zararları tazmin için yıllık 100 milyar dolar yardım yapılmasını içeriyordu.