Siyasi parti ve derneklerden Çan ve Cûdî’deki yangınlara ilişkin açıklama

Çok sayıda siyasi parti ve dernek Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Koyunyeri Göleti ve Şirnex’in Cûdî Dağı eteklerinde çıkan orman yangınlarına ilişkin açıklama yaptı.

10 siyasi parti ve dernek, Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Koyunyeri  Göleti mevkiinde 22 Ağustos’ta meydana gelen orman yangını ile Şirnex’in Cudi Dağı bölgesindeki orman yangınlarına ilişkin açıklamada bulundu.

“Ranta, Yangına, Katliama Karşı Doğayı ve Yaşamı Savunmaya” şiarıyla yapılan açıklamada, Çan’daki yangında 2 bin 650 hektarlık ormanlık alan olmak üzere 4 bin 80 hektar alanın zarar gördüğü belirtildi.

Açıklamaya göre yangın nedeniyle 11 köy boşaltıldı, bu nedenle de bin 251 kişi nakledildi, 140 hayvan öldü.

Yangın nedeniyle köylerde yaşanan büyük hasarlara dikkat çekilen açıklamada, Yunanistan'nın Evros (Meriç) Nehri yakınındaki Dadia’da orman yangınının da halen devam ettiği hatırlatıldı.

Sınır bölgesindeki bu yangının dumanının İyonya Denizi'ne ulaştığının bilgisi verildi.

Kuzey Kurdistan’daki doğa talanına ve orman yangınlarına da dikkat çekilen açıklamada şunlar belirtildi: “Kürt bölgelerinde ise özel güvenlik politikaları ile ekolojik yıkım sürüyor. 26 Temmuz’da Şırnak ile Silopi ilçesi arasında bulunan Cûdî Dağı’nın eteklerinde yangın çıktı. Bölgede çıkan yangının geniş alana yayıldığı Silopi ilçesinden de görüldü. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, alanın askerlerce ateşe verildiği iddia edildi. Öte yandan yangının çıktığı alan askeri karakola yakın. Yangına günlerce herhangi bir müdahalede bulunulmazken yurttaşların yangını söndürmesine de izin verilmedi.”

Açıklamada korucular eliyle Besta, Gabar ve Cûdî’de başlatılan ağaç kıyımının 1 ayı geçkin süredir devam ettiği belirtilirken,  “Son aylarda proje alanında devlet eliyle ağaç kesimlerine ekolojik felaketlere karşı otoritelerin gerekli tedbirleri alması, etkin müdahalede bulunulması için ormanları, hayvanları, yaban hayatını savunmak için tüm yaşam savunucularını ekoloji mücadelesine omuz vermeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İMZACILAR

Metnin imzacıları arasında şu isimler yer aldı: HDK Çanakkale Ekoloji Meclisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çanakkale Gençlik Meclisi, HDP Çanakkale Kadın Meclisi, HDP Çanakkale İl Örgütü, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Çanakkale İl Örgütü, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Çanakkale İl Örgütü, Devrimci Parti Çanakkale İl Örgütü, İnsan Hakları Derneği (İHD) Çanakkale Şubesi ve Partizan.