'Solucan gübresi ekolojinin dengesini koruyor'

Amed’in Yenişehir ilçesinde yaşayan Sadullah Selçuk, evinin birinci katında solucan üretimine başladı. Selçuk, "Solucanlar toprağın anası ve gübresi ekolojinin dengesini koruyor" dedi.

Amed’ın Yenişehir ilçesi Benusen semtinde yaşamını sürdüren İnşaat İşçisi Sadullah Selçuk (54), 2 ay önce evinin birinci katındaki 20 metrekarelik odada çay posaları, portakal kabuğu ve elma kabuğuyla ile solucan üretmeye başladı.

50 BİN SOLUCANLA BAŞLADI

Selçuk, şunları anlattı “İsviçre'den bu işi yapan bir arkadaşım geldi ve solucanın toprağa olan faydalarını anlattı. Biz de bu işi çok merak ettik ve bu işe merakla başladım. Meraklarımızı araştırmalarımızla ve çabamızla bu işe 50 bin tane solucanla başladık. Biz bu solucanları özel olarak Kanada'dan getirdik. Bu işe 2 ay önce başladık ama onun öncesinde 1 yıllık bir araştırma süreci var. Çok korkuyorduk ama korkacak bir şey olmadığını şimdi çok daha iyi anlıyorum. Şu an solucanlarıma baktığım alan 20 metrekarelik bir alan. Bu alanda 50 bin solucanımız vardır. Bu solucanlar kendini katlaya katlaya her geçen gün çoğalıyor. 20 metrekare başka bir odamız var, oradan da solucan üretmeye başlayacağım."

'TEMİZ VE YARARLI CANLILAR'

Selçuk, düşünülenin aksine solucanların çok temiz ve yararlı canlılar olduğunu belirterek, “Çevremizdeki insanlar ön yargılı ama ben de ilk başta ön yargılıydım. İsmini duyduğumda tiksindirici bir hayvan olduğunu düşünüyordum ama şu an dünyanın en temiz hayvanı bu bence. Çevremizi temizleyerek bizlere gübre üretiyor. Bu hayvanın gübresi normal bir gübreden çok değerli, hiçbir kimya maddesi bulunmuyor içinde. Kimyasal maddeyi bile 9 kat değerlendirip bizlere veriyor. Solucanlarımı çay posaları, portakal kabuğu ve elma kabuğuyla besliyorum.” diye konuştu.

Selçuk, kısa sürede hızla çoğalan üretimden umutlu olduğunu söylerken, "Solucan gübresi üretimi ve ekolojinin dengesini koruyor. Solucanlar toprağa çok iyi geliyor ve toprağın anasıdır” diye ekledi.