Son on yılda bin 700'den fazla çevre aktivisti öldürüldü

Global Witness’in yayımladığı rapora göre, son on yılda 1.700'den fazla çevre aktivisti cinayeti kaydedildi. Bu, ortalama neredeyse her iki günde bir ölüm demek.

Tetikçiler, organize suç grupları ve kendi hükümetleri tarafından öldürülen, 2012 ve 2021 yılları arasında en az bin 733 toprak ve çevre savunucusu öldürüldü. Global Witness rakamlarına göre Brezilya, Kolombiya, Filipinler, Meksika ve Honduras en ölümcül ülkeler.

Global Witness, yasadışı ağaç kesimini araştıran Kamboçyalı çevreci Chut Wutty’nin öldürülmesinin ardından 2012'den beri her yıl dünya çapında toprak ve çevre savunucularının öldürülmesiyle ilgili raporunu yayınladı. Salgına rağmen cinayetler, 2020'de 227 olarak rekor kırdı.

Cinayetler, düşük gelirli ülkeleri ve Yerli toplulukları orantısız bir şekilde etkiledi; Dünya nüfusunun sadece yüzde 5'ini oluşturmasına rağmen, katledilenlerin yüzde 39'u bu demografidendi.

Madencilik ve madencilik endüstrileri, tomrukçuluk ve tarım işletmeciliği, bir nedeni bilindiğinde bir cinayetin en yaygın nedenleriydi. Raporun yazarları, iklim krizinin en kötü etkilerini önlemek için çok önemli olan ekosistemlerde sıklıkla meydana gelen ölümlerle birlikte, rakamların muhtemelen önemli ölçüde hafife alındığı ve sorunun tam ölçeğini yakalamadığı konusunda uyardı.

2021'de öldürülen 200 kişi arasında, ek petrol ve gaz çıkarma tehdidiyle karşı karşıya olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Virunga Milli Parkı’ndaki sekiz park korucusu, Kenya'daki evinin önünde vurulan çevre aktivisti Joannah Stutchbury ve Kolombiya'da geçen yıl öldürülen 50 küçük ölçekli çiftçiden biri olan Ángel Miro Cartagena da vardı.

Bu yılın haziran ayında, Guardian ve Observer için kapsamlı yazılar yazan gazeteci Dom Phillips ve temas kurulamayan kabileler konusunda Brezilyalı uzman Bruno Pereira, Brezilya’nın Amazon bölgesindeki Javari vadisinde kaybolduktan sonra öldürüldü. Phillips, Amazon Nasıl Kurtarılır adlı sürdürülebilir kalkınma hakkında bir kitap üzerinde çalışıyordu ve Pereira ona röportajlarda yardımcı oluyordu. Cinayetleriyle ilgili soruşturma devam ediyor.

ÖNEMLİ ZAFERLER DE ELDE EDİLDİ

Öte yandan rapor, çevre kampanyacıları için bazı önemli zaferler elde edildiğini kaydetti. Geçen yıl Güney Afrika'da, Güney Afrika'nın Doğu Burnu'nun Vahşi Kıyısı'ndaki Yerli topluluklar, Shell'e karşı yasal bir zafer kazanarak, şirketi balina yetiştirme alanlarında petrol aramayı durdurmaya zorladı. Karar bu ayın başlarında onaylandı.

Bu yılın Mayıs ayında, Endonezya’nın Sangihe Adası’ndaki topluluklar, daha önce teknik nedenlerle atılan bir meydan okumadan sonra adalarında altın madenciliği yapmayı planlayan Kanada destekli bir şirkete karşı dava kazandılar.

Global Witness'ta kampanya yürütücüsü ve raporun yazarı Ali Hines, "Ölümlerin sayısı yüksek kalırken, bu araştırmayı yapmaktan çıkardığım bir şey, son birkaç yılda çevre savunucularının çok uluslu şirketlere karşı da dahil olmak üzere bazı önemli zaferler kazandığıydı" dedi.

CİNAYETLERİN ÜÇTE İKİSİNDEN FAZLASI LATİN AMERİKA’DA

2012 ve 2021 yılları arasında ormanları, nehirleri ve diğer ekosistemleri korumaya çalışan insan cinayetlerinin üçte ikisinden fazlası Latin Amerika'da gerçekleşti ve 342'si Brezilya'da ve 322'si Kolombiya'da öldürüldü. Meksika’da 154 ve Honduras’ta 117 kişi öldü. Filipinler, 270 cinayetle adı rapora geçen bir başka ülkeydi.

CİNAYETLERİ KOLAYLAŞTIRAN İKİ FAKTÖR

Hines, "Bu küresel bir sorun, ancak neredeyse yalnızca küresel güneyde oluyor" dedi. “Yolsuzluk ve eşitsizlik, cinayetleri kolaylaştıran iki tür kilit faktördür. Örneğin, tapu tescil sürecinde şirketler ve yolsuzluk yapan yetkililer arasında yatırım anlaşmaları olabilir. Adalet aramaya çalışan savunucular, bazen rüşvetle ödenen yargıçların karşısına çıkıyor. Bu, yüksek cezasızlık oranları olan üçüncü faktöre yol açar. Davalar çok nadiren güvenilir bir şekilde soruşturulur, faillerin adalete teslim edilmesi bir yana.”

Rapor, hükümetleri çevre savunucuları için güvenli bir sivil alan yaratmaya ve şirketlerin yasal hesap verebilirliğini teşvik etmeye, aktivistlere karşı şiddete sıfır tolerans sağlamaya yardımcı olmaya çağırıyor.