Sur'daki ucube konutların yapımı durduruldu

Amed'in Sur ilçesinde yıkılan 6 mahalledeki evlerin kalıntılar üzerine AKP'ye yakın KİPTAŞ firması tarafından betonarme olarak yapılan ve büyük tartışmalara neden olan binaların yapımı gelen tepkiler üzerine durduruldu.

Sur ilçesinde, Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde binlerce evin içindeki eşyalarla birlikte yıkılarak talan edilmesi ardından, hükümet tarafından yıkılan mahallelere Amed'in mimarisini yansıtacak bazalt taştan 44 adet örnek konutun yapılacağı duyuruldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi KİPTAŞ arasında imzalanan protokol gereği, 13 dönüm arazi üzerinde 44 yapının yapılması planlanarak, bitiş tarihi olarak da 31 Aralık 2017 tarihi belirlendi.

Protokolün ardından, 4 Ocak 2017 tarihinde ise  Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla Amed'de temel atma töreni düzenlendi. Burada konuşan Bakan Özhaseki, "Burada yeniden Diyarbakır evlerini ihya etme projesi yapıyoruz. Ortaya geleneksel, klasik, Diyarbakır evleri çıkacak" dedi.

Temel atma törenine görüntülü olarak katılan Başbakan Binali Yıldırım da, projenin bu yıl içinde biteceğini ve 60 milyon TL harcanacağını açıkladı.

Yeni yapılacak konutların ihasini alan KİPTAŞ şirketi, daha sonra taşeron firma olarak yapım işini Artım İnşaat Proje Emlak Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne devretti.

BETONARME KONUTLAR YAPILDI

Bazalt taşından ve Amed'in mimarine uygun olarak Koruma Amaçlı İmar Planı çerçevesinde yapılacağı ileri sürülen konutların ilk altısı bu yıl içinde tamamlandı. Ancak konutlar proje dışına çıkılarak betonarme olarak inşa edildi ve taş giydirme yapıldı. Yapılan evlerin taban ve dam döşemeleri betondan yapılarak üzerine bazalt taş döşendi. Sur'daki mimariye tamamen aykırı olarak yapılan konutlar hakkında sivil toplum kuruluşlarının yapmış oldukları tüm itirazlar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Valilik tarafından görmezden gelindi. Yeni yapılan binaları incelemek isteyen Mimarlar Odası'na da tüm başvurulara rağmen izin verilmedi.

İNŞAATLAR DURDURULDU

Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) ile Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV)'nın Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapmış oldukları görüşmeler, Amed Mimarlar Odası'nın da yapmış olduğu suç duyurusu üzerine konutların yapımına ara verildi.

Yapılan itirazlar üzerine Sur'daki konut inşaatları durdurulurken, tamamen Amed mimarisine aykırı olarak yapılan konutların yerine yeni konut yapılacağı ve ihaleye çıkacağı öğrenildi.

MAHALLELER HALEN YASAKLI

Sur'da iki yıl önce Aralık ayında ilan mahallelere giriş-çıkış yasağı 22 ayını doldurdu. Mahallerde sokağa çıkma yasağı resmi olarak devam ediyor. Sur'un yıkılmış olan bölgesine halen girişler sivillere yasak. Yıkılan mahallelere açılan tüm ara sokakların önü beton bariyerlerle kapatılırken, mahalle içlerinde polisler görev yapıyor. Mahallelere bir şekilde girip yıkılan evlerinin kalıntılarını görmek isteyen sivillere ise "Kabahatler Kanunu" uyarınca 270 TL para cezası kesiliyor. Gazetecilerin de söz konusu bölgeye girmesi halen yasak.