Tahran’da hava kirliliği: Halka ‘evde kalın’ çağrısı

İran'ın başkenti Tahran'da her yıl artan bir sorun olan hava kirliliği nedeniyle yetkililer halkı evlerinde kalmaya çağırdı.

Başkentte dokuz milyon kişinin yanı sıra İsfahan'dan Tebriz'e kadar birçok büyük şehir, son günlerde kirlilik nedeniyle “kırmızı alarm” verildi.

Tahran'da okullar ve üniversiteler pazar gününden itibaren kapalı, dersler internet üzerinden gerçekleştiriliyor.

Yetkililer, "hassas" nüfus olarak kabul edilen çocuklar, yaşlılar ve hamile kadınların dışarı çıkmaktan ve fiziksel egzersiz yapmaktan kaçınmalarını önerdi. Ayrıca, sağlık sorunları bulunan memurlara da online çalışma çağrısı yapıldı.

Tahran, dünya genelinde en kirli şehirlerden biri olarak biliniyor. Hava kalitesini izleyen departman, "Yılın başından bu yana Tahran'da sadece dokuz gün temiz hava oldu" açıklamasını yaptı.

Termal inversiyon adı verilen yükseklikteki soğuk havanın sıcak ve kirli havanın dışarı çıkmasını engellemesi nedeniyle, şehirdeki kirlilik Kasım ve Şubat ayları arasında zirveye ulaşıyor.

Uzmanlar, ince partiküllere maruz kalmanın sağlık ve ekonomik maliyetinin yüksek olduğunu ve yılda yaklaşık 40 bin kişinin erken ölümüne neden olduğunu belirtiyor.

Dünya Bankası'nın bir raporuna göre, ağır vasıtalar, motosikletler, rafineriler ve termik santraller gibi faktörlerin yanı sıra, elektrik santrallerinde kullanılan kalitesiz akaryakıt da kirliliğin ana nedenleri arasında yer alıyor.

Ancak, belediye meclisi üyeleri ve hükümet, sorumluluğu birbirine atmayı tercih ediyor. Hava kirliliği, Dubai'de düzenlenen COP28 iklim zirvesinde de tartışılan konular arasında yer alıyor. Ancak, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Gazze'deki savaşı protesto etmek amacıyla zirveye katılmayı reddetti.