Taş evlerin tarihi dokusu yok edildi

Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesindeki tarih taş evlerden 7’sinin restorasyonu aslına uygun yapılmadı, 14 ev ise kaderine terk edildi.

Çukurca kent merkezine hakim bir tepede bulunan Çukurca Kalesi ve tarihi taş evlerinin restorasyonu çalışmaları, sadece 7 evle sınırlı kaldı. 7'sinin butik otel ve restoran adı altında restorasyonu yapılarak, tarihi dokusu yok edildi. Geri kalan evler ise yok olmuş durumda.

Doğa ile tarihin iç içe olduğu Çukurca’da birçok tarihi yapı günümüze kadar geldi. Bu tarihi yapılarından biri de Çukurca kent merkezindeki kalenin eteklerinde kurulan taş evler. Kesme taştan yapılan evler çoğunlukla iki katlı; üst katında oturma ve yatak odaları bulunuyor. Evlerin alt katlarında ise içerden merdivenle inilen kiler, banyo ve lavabodan oluşuyor.

Taş evlerin aslına ve tarihi dokusuna uygun restore edilmesi için 2010’da dönemin HDP’li Çukurca Belediyesi tarafından başlattılan girişimler, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından engellendi. Butik otel, cafe, restoran v sosyal donatı alanı yapılacak diye 21 evden 7'si restore edildi, ancak tarihi dokusu yok edildi. Geri kalan 14 ev ise kaderine terk edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çukurca İlçe Eşbaşkanı İsmail Akkaya, tarihi dokusuna uygun olmayan çalışmanın da göz boyamayı geçmediğini belirterek, “21 evden sadece 7’si göstermelik şekilde yapıldı. Amaçları tarihi yapıları korumak olsaydı evlerin tamamı aslına uygun restore edilip Çukurca halkının hizmetine verilirdi. Bu gün 14 tanesi tamamen yıkılmış durumda” dedi.