Tenerife’de son 40 yılın ‘en karmaşık’ orman yangınları

İspanya'nın Tenerife adasında 2 bin 600 hektardan fazla alanı küle çeviren orman yangınları, Kanarya takımadalarında son on yılların "muhtemelen en karmaşık" yangını olduğu belirtildi.

Salı akşamı çıkan yangın, Tenerife adasının kuzeydoğu kesimindeki ormanlık alan ve vadilerde büyüyor.

Yetkililerin verdiği son bilgilere göre 30 kilometreden fazla bir çevrede 2 bin 600 hektardan fazla alan yandı.

Hükümet perşembe sabahı Rosario belediyesine bağlı La Esperanza bölgesinin kapatılmasına karar verirken, bu turistik bölgedeki onlarca küçük köy veya mezra önlem olarak boşaltıldı. Toplamda yaklaşık 7 bin 600 kişi etkilendi.

Kanarya Takımadaları hükümet başkanı Fernando Clavijo düzenlediği basın toplantısında "Gece çok zordu (...) Bu yangın muhtemelen Kanarya Adaları'nda yaşadığımız en karmaşık yangın,  en azından son 40 yılda" dedi.

Clavijo,  "Aşırı sıcaklar ve hava koşulları itfaiyecilerin işini zorlaştırıyor" diye ekledi.

Kanarya Adaları'nı kasıp kavuran sıcak hava dalgası ve kuruyan alanlar orman yangını riskini arttırıyor. Bilim insanlarına göre aşırı hava olayları küresel ısınma nedeniyle yoğunlaştı.

Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemine (Effis) göre, geçen yıl İspanya'da 500'den fazla yangında 300 bin 000 hektar alan yok oldu. Bu Avrupa’da bir rekoru ifade ediyor. Küresel ısınmanın etkilerine açık ülkelerden biri olan İspanya’da 2023 yılının başından bu yana 71 bin hektardan fazla alan yandı.