Trump Groenland’ı satın almak istiyor!

Wall Street Journal gazetesine göre ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka’ya ait otonom bir ada olan Groenland’ı ABD için satın almak istiyor.

Eski emlakçı milyarder Başkan Donald Trump, bu kez Groenland’a göz dikti. Wall Street Journal’a göre, Trump bir çok kez Beyaz Saray’daki danışmanları nezdinde Groenland’ın nasıl satın alınabileceğini araştırdı. Bu talebin ciddi düzeydeki bir çok yetkiliye iletildiği ifade edildi.

Trump’ın bu fikri ilk kez geçen yıl bir akşam yemeğinde dile getirdiği kaydediliyor. Gazeteye göre, Trump Danimarka’nın adayı “mali bir yük” olarak değerlendirdiğini duyduğunu söyledi. Danimarka he yıl Groenland’a 532 milyon euro mali yardımda bulunuyor. Danimarka’ya bağlı olan Groenland, coğrafik olarak Amerika kıtasında yer alıyor.

Trump’ın daha sonra, davetlilere ABD’nin adayı satın alması konusunda ne düşündüklerini sorduğu belirtiliyor.

Bu fikir çılgın gibi gözükse de, Trump ABD’ye yeni topraklar katmak isteyen ilk Amerikan başkanı değil. 1946 yılında Harry Truman Groenland’ı satın almak için Danimarka’ya 100 milyon dolar vermeye hazırdı. Bu öneri bir sonuca ulaşmadı.

Eski başkan Woodrow Wilson, bu konuda başarılı bir girişimde bulundu. Wilson, 1917 yılında Karayipler’de Danimarka’ya ait olan bir takımadayı satın aldı ve buraya ABD Virgin Adaları adını verdi.

İKLİM DÜŞMANI TRUMP, GÖZÜNÜ DOĞAL KAYNAKLARA ÇEVİRDİ

Dev bir Arktika adası olan Groeanland, Belçika’dan 70 kat daha büyük bir bölge, diğer bir ifadeyle dünyanın yüzölçümü bakımından en büyük 12'nci ülkesi. Ancak Dünya Bankası'na göre 2018 yıl itibariyle Groenland'da sadece 56 bin kişi yaşıyordu. Buzullara kaplı alan, özellikle küresel ısınmanın etkileri ile sık sık gündeme geliyor. Deniz seviyesinin yükselmesine neden olan buzulların erimesi, 2003 ile 2013 yılları arasında dörde katlandı.

ABD Başkanı Donald Trump ise iklim karşıtı politikaları ile dikkat çekiyor. 2016’da seçilmesi ardından ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çıkaran Trump, sistematik olarak çevreye ilişkin düzenlemeleri hedef alıyor. Fosil enerji şampiyonu Trump, Groenland ile de doğal kaynakları nedeniyle ilgileniyor. 

NAMLUDAN APARTMAN ÇIKARMAK!

Trump, başkan olduktan sonra emlakçı geçmişini de unutmadı. Geçen yıl Singapur’da Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile yaptığı zirve sırasında, Kuzey Kore’nin turistik gelişme potansiyeline dikkat çekiyordu. Gazetecilere konuşan Trump, “Örneğin, süper plajlar var” dedikten sonra şu skandal cümleleri ekliyordu: “Namlularını her denizde patlattıklarında bunu görüyoruz. Kendime şunu söylüyorum; şu manzaraya bak. Bundan süper apartmanlar çıkmaz mı?”