Türkiye obezlikte birinci sırada

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupalıların ömrünün uzamaya devam ettiğini ancak obezite ve giderek artan ölçülerdeki aşırı kilolar nedeniyle bunun tersine dönebileceği uyarısında bulundu. Türkiye obezlikte birinci sırada.

Her üç yılda bir “Avrupa sağlığına” ilişkin rapor yayınlayan WHO, Avrupa kıtasındaki sağlıklı yaşam ölçülerinin dünyanın en yüksek seviyesinde olduğuna dikkat çekti.

AVRUPA'DA ÖMÜR UZADI AMA OBEZİTE TEHLİKESİ VAR

53 ülkeyi kapsayan rapora göre, bu durum bölgenin bir ucundan diğer ucuna büyük değişkenlikler de gösteriyor.

Kıtada 2010 yılında yaşam umudu 76.7 yıl iken, 2015’te 77.8 yıla yükseldi. Kadınlarda ortalama ömür 81.1 yıl olurken, erkeklerde 74.6 yıl olarak ifade edildi. Bu farkın da 2010 ile 2015 arasında hafif bir şekilde azaldığı belirtildi.

Ancak diyabet (şeker hastalığı), kanser veya kalp hastalıkları riskini arttıran aşırı kilolar da kıta devletlerinin çoğunda artış gösterdi.

TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 32’Sİ OBEZLEŞTİ

2016 yılında obezlik ve aşırı kilo, kadınların yüzde 23.3’ünü, erkeklerin yüzde 58.7’sini etkiledi. Diğer bir ifadeyle altı yıl içerisinde kadınlar arasında 2.5 puan, erkekler arasında 2.8 puanlık bir artış sözkonusu. Obezlik ve aşırı kilo özellikle Türkiye’de ciddi bir ilerleme kaydetti. Rapora göre Türkiye nüfusunun yüzde 32.1’i obezleşti. Bu ülkede her 10 kadından 4’ü (yüzde 39.2) obez.

Kıta olarak obezitenin en fazla ilerlediği üç ülke Türkiye, Malta ve Birleşik Krallık olarak dikkat çekiyor. Türkiye ilk sırada yer alırken, Malta nüfusunun yüzde 29.8’i, Birleşik Krallık nüfusunun yüzde 27.8’i obez.

Raporda alkol ve türün tüketimine de dikkat çekildi. WHO’ya göre Avrupa bölgesi, alkol ve tütün tüketimi konusunda dünyanın en ileri bölgesi durumunda. 2013 verilerine göre 15 yaş üstü bireylerin yüzde 29’u sigara içerken, bu oran Amerika kıtasında yüzde 16.9, Güney ve Doğu Asya’da yüzde 24.8 olarak kayda geçti.