Türkiye ‘Yeşil Gelecek Endeksi’nde son sıralarda

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Technology Review tarafından yayınlanan Yeşil Gelecek Endeksi'nin 2023 raporuna göre, Türkiye 76 ülke arasında 63. sırada yer aldı.

Endeks, yenilenebilir enerji, inovasyon ve yeşil politikalara yatırım yapılarak temiz enerji, sanayi, tarım ve topluma yönelme derecesini ölçüyor. 

Türkiye'nin genel puanı 3,83 olarak belirlendi. İzlanda, Finlandiya, Norveç, İsveç ve Danimarka gibi ülkeler ilk beş sırada yer alırken, Türkiye sıralamada sonlarda yer aldı. Mısır, Suudi Arabistan, Hindistan, Nijerya, Kuveyt, Angola, Etiyopya gibi ülkeler bu konuda Türk devletinden çok daha iyi puanlara sahip. 

Türkiye'nin beş ana kategorideki sıralaması ise şöyle:

- Karbon salınımı: 73

- İklim politikası: 69

- Enerji geçişi: 12

- Temiz inovasyon: 23

- Yeşil toplum: 43

Türkiye, özellikle enerji geçişi kategorisinde diğer alanlara göre daha iyi durumda, bu alanda 12. sırada yer alıyor. Temiz inovasyon alanında da 23. sırada bulunuyor.

Ancak Türkiye, hava kirliliği konusunda da kötü bir pozisyona sahip. İsveç merkezli IQAir grubunun hazırladığı 2020 Dünya Hava Kalitesi raporuna göre, Türkiye'den üç il Avrupa'nın en kirli 15 şehri listesinde yer aldı. Çorum, Erzurum ve Düzce bu listede yer alırken, Ankara da dünya başkentleri arasında hava kirliliği açısından 41. sırada yer aldı.