Ufukta yeni bir sıcak dalgası var

Avrupa, yılın ikinci sıcak dalgasıyla kaynıyor. Fransa'da bu hafta 38 dereceye kadar çıkan sıcaklıklar mümkünken, hafta sonu sıcaklık Almanya'ya kayacak. Güney Avrupa'da, sıcak hava dalgası birçok ülkede orman yangınlarına neden oluyor. 

Fransa, bu hafta yeni bir sıcak hava dalgasıyla mücadele ediyor. Meteoroloji servisi Météo-France, ülkenin güneybatısında ve Rhône Vadisi'nde yerel olarak 38 dereceye kadar yüksek sıcaklıklar öngörüyor. Bu nedenle, sıcaklıklar sekiz ila on gün boyunca benzer şekilde yüksek bir seviyede kalacaktır. Sıcak dalgasının, Fransa'da yaklaşık 15 bin kişinin öldüğü 2003 yılının sıcak yazının oranlarını alıp alamayacağı belli değil. Sıcaklıkları bazen 40 dereceyi aşan alışılmadık derecede erken bir sıcak hava dalgası Haziran ayında Fransa'ya ulaşmıştı.

Güney Avrupa'da, sıcak hava dalgası birçok ülkede orman yangınlarına neden oluyor. Fransa'nın Atlantik kıyısında, acil servisler binlerce insanı yayılan alevlerden kurtardı. 

Büyük Britanya'daki meteorologlar da bu hafta ülkenin bazı bölgelerinde 35 dereceyi aşan alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklar konusunda uyarıyorlar. İngiltere'de şimdiye kadar ölçülen en yüksek sıcaklık 38.7 derece ile 25 Temmuz 2019'da doğu İngiliz şehri Cambridge'deki botanik bahçelerinde kaydedildi.

ALMANYA'DA KURAKLIK DURUMU KÖTÜLEŞİYOR

Almanya'da önümüzdeki günlerde özellikle ülkenin orta ve güneyinde 36 dereceye varan yüksek sıcaklıklar bekleniyor. RTL meteoroloji departmanına göre, sadece kıyılar bulutlu ve nispeten serin: Kuzeyde, 20 ile 23 derece arasındaki sıcaklıklarda bireysel sağanak yağışlar mümkün. Doğu ve Bavyera'nın alçak dağ sıralarında hafif bir gök gürültülü fırtına riski de var.

Tahminlere göre, hafta sonuna doğru ülkenin diğer bölgelerinde sıcaklıklar tekrar düşecek. Pazar gününden itibaren ufukta yeni, yoğun bir sıcak hava dalgası görünüyor. Önümüzdeki Pazartesi günü, 40 derecelik işaret Saar, Moselle, Orta ve Yukarı Ren boyunca ve ayrıca Kurpfalz ve Kraichgau'da kırılabilir. Kuzey Almanya'da 30 derece ve üzeri sıcaklıklar da mümkün.

Sürekli sıcaktan dolayı Almanya'daki kuraklık durumu daha da kötüleşiyor. Alman Hava Durumu Servisi (DWD), aşırı kuzey ve aşırı güney hariç tüm bölgelerde şiddetli bir kuraklıktan söz ediyor. DWD meteorolog Jacqueline Kernn, "Bazı bölgelerde bu ay bir düşüş bile olmadı" diyor. 

İTALYA’DA BİR HAFTADAN FAZLA SÜREN KURAKLIK

İtalya’da haftalardır kuraklık var. Özellikle ülkenin kuzeyinde bu yıl normalden daha az yağmur yağdı. Sicilya'nın bazı bölgelerinde artan uyarı seviyesi var.

Sardunya'nın bazı bölgelerinde orman yangını riski de var. Ada ayrıca büyük çekirge sürüleri rapor ediyor. Uzmanlar, böceklerin 60 bin hektarlık bir alanı istila edeceğini tahmin ediyor. Sardinya Sassari Üniversitesi'nden böcek bilimci Ignazio Floris'e göre, çekirge sürülerinin nedeni kuraklık. 

PORTEKİZ ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE EDİYOR

Haftalarca süren kuraklık ve kuvvetli rüzgarlarla birlikte sıcaklık, İspanya’da yangınların yayılmasını da teşvik ediyor . Portekiz sınırına yakın Las Hurdes belediyesinde alevler yaklaşık 3 bin 500 hektarlık alanı kül etti. 17 bölgenin 16'sında, Aemet hava durumu servisi bu Çarşamba, gölgede 44 dereceye kadar çıkan sıcaklıklar nedeniyle bir alarm yayınladı.

Bu yıl İspanya'daki ikinci sıcak dalgası, muhtemelen gelecek haftanın başına kadar sürecek. Bu, kayıtların 1975'te başlamasından bu yana en uzun sürelerden biri olmasını sağlayacaktır.

Portekiz’de de, itfaiye ve sivil savunma, özellikle ülkenin merkezinde, 40 derecenin çok üzerinde zaman zaman orman yangınlarıyla mücadele ediyor. İtalyan sivil savunması, Portekiz'in AB'nin sivil savunma mekanizması aracılığıyla destek istemesi üzerine ülkeye iki yangın söndürme uçağı gönderdiğini söyledi.