‘Ultra işlenmiş gıdalar tüm kanser risklerini artırabilir’

Araştırmacılar, kahvaltılık tahıllar, donmuş pizza, yemeye hazır yemekler ve gazlı içecekler gibi aşırı işlenmiş yiyeceklerin, özellikle yumurtalık veya beyin kanseri olmak üzere kansere yakalanma riskinizi artırabileceğini söylüyor.

İngiltere'de yarısından fazlası kadın olan 197 binden fazla kişiyle yapılan yeni bir araştırmaya göre, daha fazla ultra işlenmiş gıda yemek, kansere, özellikle yumurtalık kanserine yakalanma ve ölme riskini artırıyor.

Pek çok gıda, peynir, tuzlu fıstık ezmesi, makarna sosu gibi orta düzeyde bir işlemden geçer, ancak ultra işlenmiş gıdalarda daha fazla katkı maddesi, yapay tatlar, renkler, tatlandırıcılar ve koruyucular bulunur. Tipik olarak tatlarını, dokularını ve görünümlerini dönüştürmek için işleme yöntemlerine tabi tutulurlar ve sosisli sandviçleri, çörekleri, kutulu makarna ve peynirleri, kekleri ve aromalı yoğurtları içerebilirler.

Imperial College London Halk Sağlığı Okulu'ndaki araştırmacılar, Birleşik Krallık'ta 10 yıllık bir süre boyunca yaklaşık 200 bin orta yaşlı yetişkinin diyetini değerlendirdi ve "ultra işlenmiş gıdaların daha fazla tüketilmesinin özellikle yumurtalık ve beyin kanseri olmak üzere genel kanser riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu" buldu.

Lancet'in eClinicalMedicine dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, 197 bin 426 kişiden yaklaşık 15 bin 921 kişi kansere yakalandı ve 4 bin 9  kansere bağlı ölüm meydana geldi.

Çalışmanın yazarı Kiara Chang yaptığı açıklamada, "Ultra işlenmiş gıdalar her yerde ve tüketimi teşvik etmek için ucuz fiyat ve çekici ambalajlarla yüksek oranda pazarlanıyor. Bu, gıda ortamımızın nüfusu korumak için acil reforma ihtiyacı olduğunu gösteriyor" dedi.

Chang, tüketicilere seçimlerinin risklerini açıklamak için gıdaların daha iyi etiketlenmesi ve paketlenmesi ve ayrıca taze hazırlanmış gıdaların erişilebilir, "besleyici ve uygun fiyatlı seçenekler" olarak kalmasını sağlamak için sübvansiyonlar çağrısında bulundu.

Brezilya, okullarda aşırı işlenmiş gıdaların pazarlanmasını yasaklarken, Fransa ve Kanada ulusal beslenme kılavuzlarında bu tür gıdaları sınırlamak için baskı yaptı.

Uzmanlar fayda için, tam tahılları, sebzeleri, meyveleri ve baklagilleri

diyetin önemli bir parçası haline getirilmesini öneriyor.