UNESCO'ya AKP'nin 'soykırım dosyası' sunuldu

İsviçre Bern'de düzenlenen toplantılarda UNESCO yetkililerine Kürdistan'daki soykırımcı saldırılara ilişkin dosya sunuldu.

İsviçre'nin Bern kentinde bugün UNESCO Komisyonu  (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) ile 2 ayrı toplantı gerçekleştirildi. Görüşmelerde  AKP-Erdoğan rejiminin Kürdistan'da yok etmek isteği halkların kültür miraslarının korunması için UNESCO yetkililerine dosyalar sunuldu. 

İlk toplantıya HDK-İsviçre bileşenleri ile Avrupa Süryaniler Birliği Eş Başkanı katıldı.

İkinci görüşme de Mizgin Kadın Meclisi ve NCDK Bern temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.

Yaklaşık 45 dakika süren ilk toplantıda AKP-MHP rejiminin Kürdistan'da yıkım ve soykırımlarla insansızlaştırma politikalarının ardından, yüz yıllardır var olan kültür miraslarını yok etmek istemesi Bern UNESCO Section Şefi Nicolas Mathieu'ya bir dosya sunularak aktarıldı.

DOSYA SUNULDU

HDK İsviçre bileşenlerinin yanı sıra Avrupa Süryaniler Birliği Eş Başkanı Hülya Gabriel'in de katıldığı toplantıda, Hasankeyf'in, Sur'un, Hevsel Bahçeleri'nin yok edilmek istendiği; Asuri, Süryani, Keldani halklarının var olan kültür miraslarına el konulmasına dair hazırlanan dosyalar UNESCO yetkililerine sunuldu. Dosyaların sunulmasının ardından görüşme sonlandırıldı. 

'AKP-MHP TARİHİ SOYKIRIM SUÇU İŞLİYOR'

Ajansımıza konuşan Avrupa Süryaniler Birliği Eş Başkanı Hülya Gabriel, toplantının olumlu geçtiğini belirtti. Gabriel toplantıda  Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu'da AKP-MHP rejiminin soykırımlarla, yıkımlarla bir tarihi soykırım suçu işlediğinin konuşulduğunu söyledi.

HDK İsviçre Eş Sözcüsü Hakan Gürgen de Kürt kentlerinin tarihten silinmek istendiğini söyledi.

NCDK Bern ve Mizgin Kadın Meclisi ile UNESCO İsviçre Section Şefi Nicolas Mathieu, Program Koordinatörü Berthort aynı zamanda Güneydoğu Avrupa Koordinatörü C. Winter'in katılımıyla gerçekleştirilen ikinci toplantıda, yapımı tamamlanan Ilısu Barajı'nın yaratacağı sosyal, ekonomik, kültürel, ekolojik olumsuz etkiler aktarıldı.  

'BM TOPLANTILARINA SUNULMALI'

UNESCO temsilcileri Hasaykeyf'in dünya mirası olamamasının sebebinin Türkiye'nin politik kararı olduğunu ve Irak'ta dünya mirası olan bir alanın bu yıkımdan etkileneceğini belirtti. Türkiye'deki gelişmelerden kaygılı olduklarını ve Sur ile ilgili halihazırda UNESCO'da bir davanın devam etmekte olduğunu söylediler. Temsilciler, bu konuların devam etmekte olan Birleşmiş Milletler toplantılarına muhakkak sunulması gerektiği belirttiler.