Urmiye gölü tamamen kurursa, 14 eyalet yok olacak!

İran’da Meclis’in çevrede sorunları ile ilgilenen biriminde yer alan Jonathan Bet Kolia, ülkede suyun durumunun kritik olduğunu söyledi.

Meclis sitesinde yer alan açıklamaya göre Jonathan Bet Kolia, “Urmiye gölü ve Zayendeh Rud dahil olmak üzere çok sayıda ırmak kurudu ve yok olma tehdidi altında” dedi.

Doğu Kürdistan’daki Urmiye Gölü’nun durumuna dikkat çeken Kolia, “Eğer göl tamamen kurursa ve yok olursa, yaklaşık 14 eyalet de yok olacak” dedi.

Kolia, “Bu bölgedeki tuz nedeniyle, eğer bir fırtına veya şiddetli yağmur olursa, tüm bölge yok olacak” diye ekledi.

Alınan tedbirlerin hayata geçirilmediği eleştirisinde bulunan Kolia şunları söyledi: “Kuşkusuz, Urmiye gölünün yeniden canlandırılması için başta kanalların kurulması, Hazar Denizi ve başka okyanuslardan su takviyesinin yapılması gibi bazı yöntemler geliştirildi, ama pratikte bu çözümlerin hiçbiri hayata geçirilmedi ve her ne kadar bazı tedbirler alınsa da, somutlaşmadılar.”

Bugün sadece nemli alanların sadece yüzde 10’unun kurumadığını sözlerine ekleyen Kolia, “Eğer bunları korumak için tedbirler hayata geçirilmezse, var olan nemli alanlar da kesinlikle yok olacak” diye uyardı.