Van Gölü’nde martılar ölüyor

Yüzlerce kuş türünün yaşadığı Van Gölü havzasında iki yıldır temmuz ayında gerçekleşen martı ölümleri dikkat çekiyor.

Yüzlerce kuş türünün yaşadığı Van Gölü havzasında kanalizasyon sularının göle akıtılması, gölün bilinçsizce kullanımı, yaz mevsiminde gölde yaşayan balıkların tatlı sulara göç etmesi, AKP'li belediyelerin çöp alanlarına zehirli ilaçlarla müdahalesi, küresel ısınmanın yarattığı iklim değişiklikleri gibi nedenlerle bu yıl binlerce martı öldü. Yüzlerce kuş türünün yaşadığı Van Gölü havzasında sadece martıların ölmesi dikkat çekiyor. Kuş bilimciler ve çevrecilere göre Van Gölü artık martı türünün yaşayabileceği bir göl değil.

'ZEHİRLENİYORLAR, AÇ KALIYORLAR...'

Mezopotamya Ekoloji Hareketi Aktivisti Fatih Şahin, Van’ın yazın ortalama sıcaklığı 27-28 derece iken, son iki yılda 35 derece seviyesinde seyrettiğine dikkat çekti. Şahin, "Bu Küresel ısınmanın etkisiyle tüm canlılar tehdit altında. Martının habitatı Van balığıdır. Balıklar bu mevsimde yumurtlamak için nehir kenarlarına yani sıcak ve tatlı suların olduğu yerlere göç ediyor. Bu da martının aç kalmasına neden oluyor. Gevaş tarafında çöplerin o bölgeye dökülmesi de martıların zehirlenmesine yol açıyor. O alanlar ilaçlanıyor. Bugün balıkla beslenemeyen martılar çöplere yöneliyor. Bu da ölümlere yol açıyor" diye konuştu.

Van Çev Der Başkanı Ali Kaldık ise, martıların ölüm nedeninin açlık olduğunu düşündüklerini, ancak konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.