Video oyunlarına bağımlılık resmen hastalık olarak teşhis edildi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), video oyunlarına bağımlılığı resmen bir hastalık olarak teşhis etti.

WHO video oyunlarına bağımlılığı, kokain veya kumar ile aynı düzeyde bir hastalık olarak tanıdı.

WHO, Uluslararası Hastalıkların Sınıflanması 11’inci versiyonuna 1990’lı yılların başından bu yana ilk kez “video oyunlarını” ekledi.

WHO’nun Zihin Sağlığı ve Uyuşturucu Bağımlılığı Departmanı Müdürü Shekhar Saxena, AFP’ye yaptığı açıklamada “Dünya genelinde uzmanlara danıştıktan ve literatürü etraflıca inceledikten sonra, bu bozukluğun da eklenmesine karar verdik” dedi.

WHO’ya göre bu sağlık bozukluğu, video veya bilgisayar oyunları ile bağlantılı. Bu bağımlılık beraberinde oyun üzerine kontrol kaybına yol açıyor, oyun günlük faaliyetler üzerine önüne geçiyor. Sonrasında ise zararlı etkilerine rağmen artan bir şekilde devam ediyor.

Bir sorunun hastalık olarak tespit edilmesi için, bireysel, ailesel, sosyal, eğitsel ve mesleki faaliyetler üzerinde sonuçlarının olması gerekiyor. Prensipte, bu sorunun en az 12 aylık bir dönemde açık bir şekilde kendisini belli etmesi gerekiyor. Sexana’ya göre video oyunlarının uyku ve yemek gibi faaliyetlerin dahi önüne geçiyor.

Dünya genelinde 2.5 milyar kişi bugün video oyunları oynuyor. Ancak WHO’ya göre oyunlara bağımlılığın yol açtığı bozukluk, bugün “küçük bir azınlığı” ilgilendiriyor.