WHO: 54 sağlık krizi acilen çözülmeli

Dünya çapında acilen çözülmesi gereken 54 sağlık krizinin bulunduğunu açıklayan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), krizlerin çözülmesi için 2,5 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Covid-19, kolera ve kızamık gibi salgın hastalıklar ile Ukrayna, Yemen, Suriye ve Etiyopya gibi ülkelerde devam eden şiddetli çatışmalar dünyanın acil sağlık sorunlarını artırdı. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, şu anda dünya çapında 54 acil sağlık krizi yaşanıyor ve bunlardan 11’inin “çok acil” biçimde çözülmesi gerekiyor.

İsviçre’nin Cenevre kentinde konuşan WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Dünya bu krizlere seyirci kalamaz” diyerek acil desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti. Küresel çapta yaşanan krizlerin yüzde 80’inin çatışmalardan kaynaklandığını ifade eden Ghebreyesus, “Özellikle önlenmesi mümkün anne ve çocuk ölümlerinin yarısı çatışma bölgelerinde yaşanıyor” dedi.

2023 İÇİN ‘BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ KRİZLER’ UYARISI

Dünya genelindeki bağışçılara Ghebreyesus, “Bu krizlerin çözülmesi için 2,5 Milyar Dolar para desteği yapmanızı istiyoruz” diye seslendi.

Ghebreyesus toplanacak yardımlarla çatışmaların sürdüğü Ukrayna, Afganistan, Yemen, Etiyopya ve Suriye’ye, selin yaşandığı Pakistan ile ciddi gıda kriziyle karşı karşıya olan Afrika’ya yardımda bulanacaklarını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2022 yılında insani yardıma muhtaç kişi sayısında da yüzde 25 oranında artış yaşandı. Geçtiğimiz yıl hastalık, çatışma, açlık ve iklim felaketleriyle mücadele eden insan sayısını 339 milyon olarak açıklayan WHO Genel Direktörü Ghebreyesus, 2023 için de “Benzeri görülmemiş krizlere tanıklık edebiliriz” sözleriyle uyardı.