WHO’dan kızamık alarmı!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) son derece bulaşıcı olan kızamık vakalarının endişe verici bir şekilde arttığı uyarısında bulundu.

WHO tarafından Salı günü yapılan açıklamaya göre dünya genelinde kızamık vakaları Ocak ayından bu yana, geçen yılın aynı dönemine kıyasla üç kat artış gösterdi.

WHO verileri, 1 Ocak ile 31 Temmuz arasında 364 bin 808 kızamık vakası tespit edildiğini gösteriyor. Geçen yılın aynı döneminde 129 bin 239 kızamık vakası kayda geçmişti.

WHO sözcülerinden Christian Lindmeier, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, kızamık vakalarına ilişkin verilerin 2006’dan bu yana en yüksek düzeyde olduğuna dikkat çekti.

En fazla kızamık vakaları Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Madagaskar ve Ukrayna’da tespit edildi. Ancak Madagaskar’da acil aşılama kampanyası sayesinde kızamık vakaları son aylarda kayda değer bir şekilde düştü.

WHO’ya göre Angola, Kamerun, Çad, Kazakistan, Nijerya, Filipinler, Güney Sudan ve Tayland’da kızamık vakaları yükselişte. ABD’de de son 25 yılın en yüksek kızamık vakası sayısına ulaşıldı.

Dünyanın en bulaşıcı hastalıklarından biri olan kızamığa karşı bir tedavi yok ancak WHO’ya göre güvenilir ve çok etkili iki doz aşı ile önlenebilir. Avrupa bölgesinde de bu yıl 90 bine yakın kızamık vakası tespit edildi. 2018 yılının tamamında 84 bin 462 vaka yaşanmıştı.

Afrika’da kızamık vakaları ona katlanırken, Batı Pasifiklerde yüzde 230 artış, Doğu Akdeniz’de yüzde 50 artış yaşadı. Buna karşın Güney Doğu Asya ve Amerika kıtasının her birinde yüzde 15 azalma gerçekleşti. BM’ye bağlı WHO, yolculara seyahat etmeden en az 15 gün önce kızamık aşısı olmaları çağrısında bulundu.