Yemen’de 5 milyon çocuk açlık tehdidi altında

Çocuk haklarını savunan İngiliz sivil toplum örgütü Save the Children, Yemen’de 5 milyonu aşkın çocuğun açlık tehdidi altında olduğunu belirtti.

Save the Children yayınladığı raporda, Yemen’de benzeri görülmemiş boyutta bir açlık yaşandığını kaydetti. BM’ye göre de dünyanın en ağır insani krizi bu ülkede yaşıyor.

Save the Children Genel Müdürü Helle Thorning-Schmidt, “Yemen’in kuzeyinde ziyaret ettiğim bir hastanede, çocuklar ağlayamayacak kadar zayıftılar, bedenleri açlıktan bitkin düşmüştü” dedi.

BM Çocuk Fonu UNICEF’e göre Yemen’deki savaş 2 bin 200 çocuğun ölümüne neden oldu.

Pazartesi günü ülkenin stratejik liman kenti Hudeyde’yi almak için Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonunun desteklediği hükümet güçleri yeniden operasyona başladı. Burası, uluslararası yardımlar ve ithalatın ülkeye giriş yaptığı temel nokta olarak önem kazanıyor. Operasyon, insani yardımların girişini tehlikeye atıyor.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. 22 milyon kişilik nüfusun yüzde 75’i insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.