YPG: Reqa'nın özgürleştirilmesi domino etkisi yarattı

Reqa’nın özgürleştirilmesinin birinci yıldönümüne ilişkin açıklama yapan YPG Genel Komutanlığı, “Reqa’nın özgürleştirilmesi, sadece bölgede değil uluslararası alanda da halkların direniş savaşında domino etkisi yaratan tarihi bir atılım olmuştur” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan YPG Genel Komutanlığı, Reqa’nın özgürleştirilmesinin birinci yıldönümünü kutladı.

QSD, YPG ve YPJ öncülüğünde bir yılı aşkın bir süre aşama aşama gerçekleştirilen mücadele sonucunda büyük bedeller verilerek DAİŞ çetelerinin sözde başkent ilan ettikleri Reqa’nın özgürleştirildiği hatırlatılan açıklamada, “Bu görkemli direniş savaşında tarihin en sapkın ve gerici zihniyeti yenilgiye uğratılmıştır” denildi.

2017 yılında Kuzey Suriye’nin Reqa kentinin büyük bir mücadele ile DAİŞ çete yapılanmasından kurtarılarak, özgürleştirildiği dile gelen açıklamada şunlara yer verildi: “Bu birinci yıl dönümünün başta Rojava ve Kuzey Suriye halkı olmak üzere tüm insanlığa kutlu olmasını diliyor; tarihi Reqa hamlesinin baş mimarları olan kahraman şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Büyük Cenk savaşına öncülük eden Demokratik Suriye Güçlerimiz (QSD), Halk Savunma Birlikleri YPG ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) güçlerimiz bir yılı aşkın süren, aşama aşama mesafe kat ederek insanlık belası DAIŞ çetelerinin sözde başkent ilan ettikleri Reqa’yı büyük bedeller vererek özgürleştirdi. Bu görkemli direniş savaşında tarihin en sapkın ve gerici zihniyeti yenilgiye uğratılmıştır.

2014 yılında başta Rojava Kürdistanı olmak üzere Suriye ve Irak’ta kentleri işgal eden, işgal ettiği bölgelerde her türlü insanlık dışı vahşi eylemlerini masum siviller üzerinde uygulayan, kadın ve çocuk ayrımı yapmaksızın her türlü vahşet uygulamasını meşru gören DAİŞ çete yapılanması, başta işgalci Türk devleti ile uluslararası birçok güçten destek alarak varlığını kalıcılaştırmaya çalışmıştır. DAİŞ’in varlığını koz olarak kullanan birçok güç, kendisini Suriye ve Irak bölgesinin stratejik topraklarında güçlü bir pozisyona getirmeye çalışmış ve Ortadoğu’da hakim güç konumunu elde etmeyi hesaplamışlardır. Bu yönüyle Reqa’nın özgürleştirilmesiyle DAIŞ çete yapılanmasına darbe vurulduğu gibi, DAIŞ’e destek veren ve varlığından nemalanmaya çalışan güçlere de büyük bir darbe vurulmuştur.

Reqa’nın özgürleştirilmesi, sadece bölgede değil uluslararası alanda da halkların direniş savaşında domino etkisi yaratan tarihi bir atılım olmuştur. Başta kadın gücü YPJ ve Şengal Kadın Birlikleri’nin (YJŞ) öncülük ettiği bu hamlede, bölge halkının ve kaçırılan Êzidî kadınlarının özgürlüğüne kavuşturulmasıyla hamle amacı yerine getirilmiştir. Kadını dışlayan ve hiçe sayan zihniyete karşı indirilen bu darbe bölgede sağlanan özgür bir toplum zihniyetinin istikrarlı bir biçimde devam etmesinin de kalıcılaşmasını sağlamıştır.

Reqa’nın kurtarılmasıyla bölgenin siyasi dengesi bir anda değişmiştir. Reqa’nın özgürlüğü ve DAIŞ’in yenilgisini hazmedemeyenler Kürtlerin bölgede elde ettiği kazanımları ortadan kaldırmak için yeni saldırı planlarını devreye koymuştur. Reqa’nın kurtarılmasından bir gün önce Kerkük ve birçok yerin tekrardan Irak’ın hakimiyetine geçmesi buna örnektir. İşgalci Türk devletinin yıllardır çeteler yoluyla amaçladığı ancak bir türlü amacına ulaşamadığı Rojava’yı işgal planı; 2018 yılında bizzat kendisinin doğrudan saldırısıyla açığa çıkmıştır. Efrin’in işgali ve Rojava’nın diğer bölgelerini işgal etme hayalleri Reqa’nın DAİŞ’in elinden özgürleştirilmesiyle doğrudan bağlantılı olduğu gerçeği gün gibi ortadadır.

Reqa özgürlük hamlesi tüm bölgenin yeniden huzura kavuşmasını sağlayacak, canlandıracak büyük bir atılım ruhunu ortaya çıkarmıştır. Bu direniş savaşına katılan QSD, YPG ve YPJ güçlerimizi selamlarken, bir kez daha; bu direnişle adını insanlığın kurtuluş hamlesine yazdıran tüm kahraman şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.”