Zimbabve’de filler susuzluktan kırıldı

Zimbabve'nin en büyük fil rezervinin uzun süren kuraklıktan etkilendiği ve yaklaşık 100 filin ölümüne neden olduğu bildirildi.

Uluslararası Hayvan Refahı Fonu (IFAW) yaptığı açıklamada, "Uzun süren kurak mevsim, Hwange Ulusal Parkı'nda bir zamanlar çamur birikintilerinin bol olduğu su kuyularını kuruttu" dedi.

IFAW, "Bu susuzluk nedeniyle en az 100 filin öldüğü bildirilmiştir" diye ekledi.

Hwange Ulusal Parkı 14.600 km2'lik bir alanı kapsıyor ve yaklaşık 45.000 file ev sahipliği yapıyor.

IFAW, "Parkta güneş enerjisiyle çalışan 104 sondaj kuyusu bulunuyor, ancak park yönetimine göre bunlar su noktalarını kurutan ve vahşi hayvanları su ve yiyecek bulmak için uzun mesafeler kat etmeye zorlayan aşırı sıcaklıklarla başa çıkmak için yeterli değil" açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz Eylül ayında Zimbabve Parklar ve Yaban Hayatı Yönetimi Kurumu "çok sayıda hayvanın" komşu Botswana'da su ve yiyecek aramak üzere milli parkı terk ettiğini bildirdi.

IFAW uzmanı Phillip Kuvawoga'ya göre, bunun sonucunda beklenen hayvan ölümler konusunda "Bölgenin doğal kaynaklarının korunmasını tehdit eden ve iklim değişikliğiyle daha da kötüleşen karmaşık ve derin sorunların bir belirtisi olarak görülmelidir" ifadelerini kullandı.

IFAW'a göre 2019 yılında Zimbabve'de 200'den fazla fil öldü ve bu "tekrar eden fenomen" konusunda uyarıda bulundu.

Koruma uzmanlarına göre Zimbabve, dünyanın en büyük ikinci pachyderm popülasyonu olan yaklaşık 100 bin file ve parklarının teorik kapasitesinin iki katına ev sahipliği yapıyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Güney Afrika'yı küresel ısınmanın neden olduğu aşırı sıcaklar ve azalan yağışlar nedeniyle özellikle tehdit altında olan bir bölge olarak sınıflandırıyor.