Şili açıklarında yüz yeni tür keşfedildi

Şili açıklarında okyanusun kalbinde çekilen olağanüstü görüntüler, bilim insanlarının tesadüfen yüz civarında potansiyel yeni sualtı türünü keşfetmesini sağladı. Bunlar arasında balıklar, kabuklular ve mercanlar var.

Bilim insanları Şili açıklarındaki deniz tabanının haritasını çıkarmak üzere yola çıkmışlardı. Bu yolculuk bilim insanlarının onlarca potansiyel yeni su altı türünü keşfetmesine sağladı.

Bunlar arasında çizgi filmlerden fırlamış gibi görünen Japon balıkları, spiral mercanlar, süngerler ve hatta yumuşakçalar ve kabuklular dikkat çekiyor.

Texas Rio Grande Valley Üniversitesi'nde doçent olan Erin Easton'ın, RTS’de bir haber programına yaptığı açıklamaya göre araştırma ekibi büyüleyici olduğu kadar gizemli bir dünyayla karşılaştı.

Easton, "Bölgede daha önce rapor edilmemiş 150'den fazla türü gözlemleyebildik ve bunların 100 ya da daha fazlasının bilim için yeni türler olduğunu düşünüyoruz. Özellikle, muhtemelen binlerce yıllık bir bambu mercan ormanı gördük. Ayrıca muhtemelen birkaç bin yaşında olan birçok başka mercan türü de gördük" dedi.

Başlangıçta, bu ayki keşif gezisinin Şili kıyılarındaki birkaç su altı dağının haritasını çıkarması gerekiyordu. Araştırmacılar daha sonra su altındaki yamaçları keşfetmek üzere kameralarla donatılmış bir su altı robotu gönderdiler. Bilim insanları bu görüntüleri gördüklerinde ancak keşiflerinin önemini anladılar. Beklenmedik zenginlikte bir ekosistemi ortaya çıkarmışlardı.

Bu araştırmayı, onlarca numune alınmasını da içeren uzun bir çalışma dönemi izledi. Bunlar, keşfedilen yeni türlerin tanımlanması için analiz edilmeye başlandı.

Bilim insanları mevcut durumda kesin olan tek şeyin özellikle trol ve derin deniz madenciliği nedeniyle yaşam alanlarının artık savunmasız hale gelmesi olduğunu belirtiyor.

Şu anda okyanus derinliklerinin sadece yüzde 5'i keşfedilmiş durumda.