Fransız Michel Talagrand’a Abel Matematik Ödülü

Abel Matematik Ödülü, olasılık ve fonksiyonel analiz uzmanı Fransız Michel Talagrand'a verildi.

Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi'ne göre 72 yaşındaki eski CNRS (Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi) araştırma direktörü, "olasılık teorisi ve fonksiyonel analize yaptığı devrim niteliğindeki katkılardan dolayı" onurlandırılıyor. 

Akademi, Talagrand'ın çalışmalarının "matematiksel fizik ve istatistik alanlarında dikkate değer uygulamaları" olduğunu da belirtti.

Kariyerini Jussieu Matematik Enstitüsü'nde yapan Michel Talagrand, ilk kez verildiği 2003 yılından bu yana Abel Ödülü'nü kazanan beşinci Fransız oldu.

Talagrand, ödülünü öğrendikten sonra AFP'ye verdiği demeçte "Bunun mümkün olduğuna asla inanmazdım, bunu duymak inanılmaz bir deneyim oldu" dedi. Talagrand, "Fransız matematiği son derece iyi gidiyor ve bununla gurur duyabiliriz" diye vurguladı.

Web sitesinde İngilizce olarak "matematik size kanat verir" diyen Talagrand, bilim camiasını maddi ödül karşılığında bulmaca çözmeye davet ediyor.

Norveç akademisi giriş bölümünde, Talagrand'ın belirsiz başlıklar taşıyan alanlara yaptığı katkılardan üçünün altını çiziyor: stokastik süreçlerin üstünlüğü, ölçümlerin konsantrasyonu ve metal alaşımlarındaki manyetik safsızlıkların davranışıyla ilgili olan spin camı.

Abel Ödülü Komitesi Başkanı Helge Holden yaptığı basın açıklamasında, "Sayın Talagrand olağanüstü bir matematikçi ve zorlu bir problem çözücüdür" dedi.

Holden,  "Rastgele süreçler ve özellikle de Gauss süreçleri konusundaki anlayışımıza büyük katkılarda bulunmuştur. Çalışmaları olasılık teorisinin çeşitli alanlarını yeniden tanımladı" dedi.

Michel Talagrand, kısmi diferansiyel denklemler alanına yaptığı katkılardan dolayı geçen yıl Abel Ödülü'nü kazanan Arjantin asıllı Amerikalı Luis Caffarelli'nin yerini aldı.

Adını Norveçli matematikçi Niels Henrik Abel'den (1802-1829) alan ve 7,5 milyon kron (yaklaşık 647.000 euro) bağışlanan ödül, 21 Mayıs'ta Oslo'da resmen verilecek. 

Ödül, 2000'li yılların başında Norveç hükümeti tarafından, diğerlerinin yanı sıra, matematik alanında bir Nobel Ödülü'nün yokluğunu telafi etmek amacıyla oluşturuldu.

Talagrand'dan önce ödül Fransız Yves Meyer (2017), Mikhaïl Leonidovich Gromov (2009, aynı zamanda Rus vatandaşı), Jacques Tits (2008) ve Jean-Pierre Serre'ye (2003) verilmişti.