YJŞ, ‘Kadın Kırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Ol’ hamlesine katıldı

YJŞ, ‘Kadın Kırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Ol’ hamlesine katıldı, "Her türlü saldırı ve zulme en büyük karşılığı vermeye hazır olduğumuzu ifade ediyoruz" dedi.

Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ), yazılı açıklama yaparak, Êzidî Özgür Kadın Hareketi’nin (TAJÊ) 8 Mart’ta ilan ettiği ‘Kadın Kırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Ol’ hamlesine dahil olduğunu duyurdu.

Açıklamada, "Bilindiği üzere insanlık tarihi boyunca kadınlar savunma, inşa ve yenilik özelliklerini koruyabilmiştir. Kadınlar, her türlü şiddete karşı durmuş, topluma yönelik şiddete karşı geliştirilen direnişlerde öncülük etmiştir. Yüzlerce kadın direnişi, duruşu ve baş kaldırışıyla adını tarihe yazdırmıştır. Kadınlar her zaman kültür, gelecek ve inançların koruyucuları olmuştur. Tarihten günümüze bazı değerler taşınıp korunabildiyse bu kadınlar sayesinde yaşanmıştır. Kadınlar, bu özelliğiyle toplumsal değerleri korumaya devam etmektedirler. Erkek egemen zihniyeti, kadınların bu direnişini hazmedemeyerek çeşitli kurnazlıklarla kadınları kendi gölgelerinin etkisi altında esir tutmak istedi. Kadınlar, bu kurnazlıklarla etki altına alınamayınca bu defa topluma yönelik vahşi saldırılara girişildi. Bu saldırılarla kadının toplum içerisindeki yeri hedef alındı ve kadın gerçekliği yok edilmek istendi" denildi.

'HER TÜRLÜ SALDIRI VE ZULME KARŞILIK VERECEĞİZ'

Açıklamada devamla şu ifadelere de yer verildi:

"Bunun en somut örneği Êzidî kadınların 2014’te DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği fermanda yaşadıklarıdır. Toplumumuza yönelik ferman başlatıldığında kadın düşmanı zihniyetin gerçeği çok daha net bir şekilde ortaya çıktı. Êzidî kadınlarının kaçırılması, katledilmesi ve tecavüz edilmesine karşı sessiz kalındı. Dün Êzidî kadınlar, bugünse Afganistanlı ve Filistinli kadınlar erkek egemen zihniyetinin bu korkunç gerçekliğiyle karşı karşıdır. Kadınlar kaçırılıyor, katlediliyor, tecavüz ediliyor ancak bu kimsenin umurunda olmuyor. Ancak gelinen aşamada kadınların örgütlülüğü sayesinde ne yaparlarsa yapsınlar kadın gerçekliğini ortadan kaldıramazlar. Aynı zihniyetin kadına yönelik saldırıları devam ediyor. Özellikle namus adı altında kadın katliamları meşru gösterilmeye çalışılıyor. Tüm bu saldırıların altında ise kadın gerçekliğinden dolayı yaşadıkları korku yatmaktadır. Kadınların gücünden ve direnişinden korkuyorlar. Düşman, kadının iradeli olduğunu, kendilerine dayatılan kaderi kabul etmediklerini ve buna karşı baş kaldırdıklarını görüyorlar. Bunun da somut örneği, YPJ, YJA Star, HPJ ve YJŞ olmaktadır.

Êzidî kadınlar olarak hiçbir zaman bize dayatılan zulmü kabul etmediğimiz bir tarihe sahibiz. Bizler bu duruşumuzu Xatuna Fexra, Meyan Xatun, Zerîka Osê’den aldık, günümüzde de Bêrîvan, Zîlan, Ezda ve Şayan’lar sayesinde korumaya devam ediyor ve direnişimizi sürdürüyoruz.

Başlatılan, ‘Kadın Kırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Ol’ hamlesinin temel amacı her türlü zulme ve şiddete karşı durmak, kadınların birliğini inşa etmek ve var olan saldırıları kökten yenilgiye uğratmaktır. Bu temelde YJŞ olarak TAJÊ öncülüğünde başlatılan, ‘Kadın Kırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Ol’ hamlesine dahil olduğumuzu duyuruyoruz. Nerede olursak olalım her türlü saldırı ve zulme en büyük karşılığı vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.

Bizler, bu kampanya ile birlikte şiddetin her türlüsünü durduracağımıza ve kadın özgürlüğünü garanti altına alacağımıza inanıyoruz."