Özerk Yönetim ve TEV-DEM’den Çarşema Sor mesajı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Êzidîlerin Çarşema Sor bayramını kutladı.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Êzidî Çarşema Sor Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

Özerk Yönetim, Çerşema Sor mesajında Êzidîlerin Mezopotamya'nın en eski ve özgün topluluklarından biri olduğunu belirterek, kültürel mirasları ve insani değerleriyle uygarlığının gelişmesinde büyük rol oynadıklarını kaydetti. 

Mesajda, Êzidîlere yönelik birçok ferman çıkarıldığı ve katliamlar yapıldığı ancak Êzidîlerin değerlerini koruduğu ifade edildi. 

Özerk Yönetim, "Bu bayramın Suriye ulusal kimliğinin gelişmesine ve Suriye halkının yaralarının iyileşmesine vesile olmasını umuyoruz" derken, uluslararası toplum ve ilgili hukuki kuruluşlarına Êzidî toplumu ve kültürel mirasını koruma çağrısında bulundu. 

TEV-DEM ise “Çarşema Sor Bayramı vesilesiyle, Êzidilerin katliamlardan kurtulmasını sağlayan ve bu inanç ve kültürün canlanmasına yol açan Önder Abdullah Öcalan’a selam ve saygılarımızı sunuyoruz” diye belirtti. 

Kutlama mesajında, “Êzidi Kürtlerimiz başta olmak üzere şehit ailelerinin, Êzidi halkını DAIŞ terör örgütü çetelerinin pençesinden kurtarmak için savaşan tüm savaşçıların ve tüm Kürt halkının Çarşema Sor Bayramı’nı kutluyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

Mesaj şu ifadelerle son buldu: “Demokratik Toplum Hareketi olarak, bölgedeki tüm halkların, inanç ve kültür kesimlerinin, başta Kürt Êzidîlerin kadim bayramını kutluyor, bu bayramın özgürlüğe vesile olmasını temenni ediyoruz.

Êzidî toplumunu yeni bir soykırım kıskacına sokan plan ve anlaşmaların boşa çıkarılması için Başurê Kurdistan'daki kamplarda bulunan tüm Êzidi mültecileri Şengalê dönmeye ve Şengal direnişiyle birlik ve beraberlik bağlarını güçlendirmeye çağırıyoruz.”