Sosyal Bilim Akademisi Eindhoven’da açıldı
Hollanda'nın Eindhoven kentinde açılan Sosyal Bilim Akademisi, Önder Apo’nun paradigmasını evrensel düzeyde tartışmaya açmayı ve toplumsal özgürlük arayışlarına entelektüel bir zemin sunmayı hedefliyor.
Hollanda'nın Eindhoven kentinde açılan Sosyal Bilim Akademisi, Önder Apo’nun paradigmasını evrensel düzeyde tartışmaya açmayı ve toplumsal özgürlük arayışlarına entelektüel bir zemin sunmayı hedefliyor.
Hollanda’nın Eindhoven kentinde Sosyal Bilim Akademisi törenle açıldı. Açılışta Avrupa ve Amerika’dan birçok akademisyen, yazar, sanatçı, siyasetçi ve aktivist hazır bulundu. Akademi, Önder Apo’nun düşünsel paradigmasını evrensel ölçekte tartışma ve paylaşma hedefiyle kuruldu.
Akademinin temel amacı, toplumsal özgürlük arayışlarına entelektüel bir zemin sunmak, demokratik konfederalizm ve özgürlük sosyolojisi gibi Önder Apo’nun kavramsallaştırdığı çerçeveleri kurumsallaştırmak olarak ifade edildi.
Kurucular arasında yer alan Prof. Andrej Grubacic, sosyal bilimin tekil bir bütünlük içinde ele alınmasının önemine vurgu yaparak, “Bu akademi, tabandan halk hareketlerine ilham veren bir yapıyı hedefliyor. Eğer ilk değilse bile farklı olacak,” dedi.
Akademi öğretim görevlilerinden Katharine Wallerstein, sosyal bilimlerin alternatif yapılarda yeniden hayat bulmasının önemini dile getirirken, San Francisco Üniversitesi’nden Prof. Targol Mesbah, Önder Apo’nun yazılarının mevcut kriz ortamında yeni bir umut ve paradigma sunduğunu belirtti.
Targol Mesbah, "Bugün burada, Sosyal Bilim Akademisi’nin kuruluşunu kutlamak için sizinle birlikte olmak, kalbim için bir ilaç gibi; özellikle de dünyanın çok zor dönemlerden geçtiği şu zamanda. Fakat Kürt Özgürlük Hareketi'nin ve Öcalan’ın yazılarının bize öğrettiği şey şu: Bu hikâyeyi değiştirebiliriz. Bu gidişat kaçınılmaz değil. Her şeyi bambaşka şekilde yapabiliriz; hepsini... Öcalan’ın yeni paradigması, devletin, kapitalizmin ve ataerkilliğin mantığının dışına çıkmamızı mümkün kılıyor. Yerelleşmiş katılımcı demokrasilere dayanan, Anayla (Doğa) büyülenmiş bir ilişki kuran ve kadınların merkezde olduğu, özgürleşmiş cinsiyet ilişkileri üzerine kurulu bir demokratik modernite öneriyor" diye konuştu.
İzlanda eski Adalet ve İçişleri Bakanı Ögmündur Jonasson ise açılışta okunan sunum metninde, bireylerin alternatif arayışlarının değişim için belirleyici olduğunun altını çizdi.
Akademinin bir diğer kurucusu Havin Güneşer, yapının yalnızca Kürt Özgürlük Hareketi’nin değil, dünya genelindeki tüm özgürlük mücadelelerinin birikimi üzerine inşa edildiğini söyledi.
Sanatçı ve yazar Sonny Saul da akademiye katılımını, Önder Apo’nun fikirlerinin kendisinde yarattığı entelektüel etkiyle açıklayarak, “Bu toplantıda olmak benim için büyük bir onur” ifadelerini kullandı.
Akademi, farklı disiplinlerden gelen katılımcıların katkısıyla evrensel bir düşünsel platform oluşturmayı ve mevcut sistemsel krizlere karşı alternatif çözümler üretmeyi amaçlıyor.