Güney Kurdistan’da işgal girişimleri yoğunlaşıyor

Türk devleti işgal planları kapsamında Kürdistan Özgürlük Hareketine karşı hazırlandığı yeni operasyona ilişkin girişimlerini sürdürmeye devam ediyor.

Yeni işgal planı girişimine gerilla alanlarına Irak Sınır Muhafız Birlikleri adı ile KDP güçlerini konumlandırarak başlayan Türk devleti; bu güç ile Başûrê Kurdistan’da bir dizi görüşme gerçekleştirdi. 

Bu görüşmeye ilişkin Türk basınına yansıyan fotoğraflarda yer alanlardan bazıları ANF’nin daha önce yeni işgal planının detaylarına ulaşırken, bu gücün kimlerden oluştuğuna dair kamuoyuna açıkladığı kişilerden oluşuyor. Bu veriler ile Irak Sınır Muhafız Birlikleri’nin KDP’den oluşan Zerevani ve Gulan güçleri olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu. 

Söz konusu gelişmeden sonra Türk devletinin yeni işgal planı kapsamında ilerleyen günlerde Bağdatlı yetkililerle de oturması bekleniyor. 

Görüşmeye ilişkin Anadolu Ajansı(AA) başta olmak üzere yapılan haberlerde Türk ordusunun 2’nci ordusundan sorumlu Korgeneral Metin Tokel ve beraberindekilerin ‘Irak güvenlik birimleri’ ile görüştüğü belirtiliyor. Bu görüşmede bir çok konunun tartışıldığına yer verilirken; görüşmeye ilişkin servis edilen fotoğraflarda ‘Irak’lı yetkililer’ denilen kişilerin hepsi ise KDP’li güçlerden oluşuyor. Fotoğrafta yer alan KDP’nin üst düzey iki sorumlusunun armaları kim oldukları anlaşılması diye sansürlenerek yayınlandı. 

Onlardan dikkat çekeni ise KDP’nin Barzan güçlerinden sorumlu olan Behzet Loqman Mele Mistefa.

Öte taraftan fotoğraflara yansıyanlardan biri de ANF’nin daha önce kamuoyuna duyurduğu Irak Sınır Muhafız Birlikleri adı verilen güçten sorumlu Hoşyar Zebari’nin yeğeni olan Dilêr Ferzende oldu. 

Sahada bu gelişmeler yaşanırken, edinilen bilgilere göre ise  Türk Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Irak Savunma Bakanı Sabit Abbasi’nin 14 Mart’ta görüşeceği iddia edildi. Bu görüşme kapsamında Kürdistan Özgürlük Hareketine karşı yapılacak operasyonun temel konu olacağı aktarılırken, ikilinin kapsamlı hava saldırıları ile kimi yerlere kara operasyonu yapılması seçeneklerini tartışacağı bildirildi.