GÖRÜNTÜLÜ

Londra’da görkemli Newroz: Faşizm yenilecek Rêber Apo özgürleşecek

Londra’da 2024 Newroz’unu kutlayan binler, “Önderliksiz bir yaşam bize haramdır, faşizm yenilecek, Rêber Apo özgürleşecek” dedi.

LONDRA NEWROZU

İngiltere'nin başkenti Londra’da bu yıl “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa barışçıl çözüm” şiarı ile Finsbury Park’ta düzenlenen Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı.

10 Ekim 2023’te başlatılan “Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa çözüm”  hamlesine adanan Newroz, Mazlum Doğan şahsında Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu sırasında Kürt Ulusal Marşı çalındı ve “Şehîd namirin” sloganı atıldı. Sahneye Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Mazlum Doğan ve Newroz şehitlerinin dev posterleri asılırken alan boydan boya Rojava’da şehit düşen YPG’li İngiliz savaşçılar, Firaz Dağ, Atakan Mahir, Sinan Dersim ve İbrahim Kaypakkaya’nın posterleri ile donatıldı.

DÖRT PARÇA KURDISTAN ABDULLAH ÖCALAN İLE BİRLEŞTİ

Alanda, Avrupa Demokratik Güç Birliği’ni oluşturan kurumlar, Heyva-Sor, Kurdistan İslam Toplumu-CİK, Tohum Kültür Merkezi, Day-Mer, Partizan ve Marksist Leninist Komünist Partisi-MLKP gibi birçok kurum stant açtı. Yazarların eserlerini sergilediği stantta uzun kuyruklar oluştu. Kurdistanlılar ile dostlarının akın ettiği merkezi Londra Newrozu’nda gençler Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resimlerinin bulunduğu tişörtler giyerken, kitlenin bir kısmı ise üzerinde Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu rozetler taktı.  Kadınların ulusal kıyafetleri ile renk cümbüşü oluşturduğu Newroz’da gençler gerilla elbiseleri ile alanda yerini aldı.

Alanda PKK, PYD, YPG, YPJ, KODAR gibi onlarca pankart ve afiş taşınırken, kitle etkinlik boyunca, ık sık, “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır halk burada”, “Bijî Newroz”, “Jin jiyan azadî”,  “Katil Erdoğan”, “Yaşasın zindan direnişi” şeklinde sloganlar attı.  Kurdistan’ın her parçasından bir araya gelen halk el ele, kol kola halaya durdu.

‘ÖCALAN’SIZ YAŞAM BİZE HARAMDIR’

Newroz’da ilk olarak sanatçılar Merwan Şan ve Mîr Perwer sahne aldı. Kitle Şan ve Perwer’in şarkıları ile halaya durdu.  

Newroz’un açılış konuşmasını ise Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanları Aso Kamali ve Sait Suruç yaptı. Newroz’un Kürt halkının ulusal diriliş, direniş ve özgürlük günü olduğunu vurgulayan Eşbaşkanlar, “Newroz; Rahşan, Ronahî, Bêrîvan, Zîlan ve binlerce kahraman Kürt evladının özgür bir ülke, özgür bir halk ve özgür bir yaşam için bedenlerini Newroz ateşi ile cayır cayır yakarak bizlere armağan ettiği gündür. Newroz, Kürt halkının kölelik zincirlerini kırarak, onu küllerinden tekrar var eden ve dünyanın en onurlu halkı durumuna getiren Rêber Apo’nun özgürlük paradigmasının adıdır. Bütün doğal insani, hukuki temel haklarından mahrum edilerek, üç yıldır kendisinden hiçbir şekilde haber alınmıyor.

Biz de Kürt halkı olarak diyoruz ki, “Rêber Apo, Kürt halkının tartışmasız yegane iradesidir. Rêber Apo’nun esareti hepimizin, bütün Kürt halkının esaretidir, Rêber Apo’nun özgürlüğü, hepimizin özgürlüğüdür, Rêber Apo’nun özgürlüğünün olmadığı yerde yaşam bize haramdır. Faşizm yenilecek ve Önder Apo özgürleşecek” dedi.

Eşbaşkanların ardından Lambeth Belediye Başkanı Sarbaz Barznji, Enfield Belediye Başkanı Suna Hurman ve İşçi Partisi Milletvekili Catherine West ile bağımsız milletvekili Bambos Charalambous birer konuşma yaptı. Kürt halkının Newroz’unu kutlayan konuşmacılar, Newroz’un mücadele, birlik, dayanışma ve barış iradesi olduğunu; Kürt halkının kendi kaderinin tayin hakkının önemli olduğunun altını çizdi.

DAVUL ZURNA İLE KADIN HALAYI

Konuşmaların ardından sahneye davul-zurna eşliğinde kadın halay ekibi çıktı. Kitle, alkış ve zılgıtlarla tempo tuttu. Kürt Toplum Merkezi’nde halk oyunları ekibinde yer alan kadınlar da Newroz dolayısıyla Kurdistan folklorunu sergiledi. Kadınların akustik Kürtçe şarkılar eşliğinde halaya durmaları uzun süre alkışlandı.

Sahneden sık sık Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün önemi, tecride ve zindanlardaki direnişe vurgu yapılırken, gerilla güçleri selamlandı.

Folklor gösteriminin ardından Sanatçı Beser Şahin sahne aldı. Beser Şahin, onurlu bir yaşam için direnen başta Abdullah Öcalan olmak üzere Kurdistan Özgürlük Gerillasını ve zindan direnişçilerinin Newroz’unu kutladı. Beser Şahin, devrim ve direniş şarkıları ile kitleyi coştururken, şarkıları ile kitle halaya durdu.

Sanatçı Necmeddin Xulami ise Soranî ve Kurmancî şarkılar seslendirdi.

Sanatçıların ardından Kürt siyasetçi Ahmet Yıldırım ile İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn birer konuşma yaptı.

Kürt halkı açısından ulusal birliğin önemine vurgu yapan Ahmet Yıldırım, Kurdistan halkının mücadelesi ve direnişi ile mutlaka bir statüye kavuşacağını söyledi.

‘ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ GERÇEKLEŞMELİ’

Corbyn ise, Kürt halkının mücadelesinin yanında olduğunu ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük istediğini belirtti. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü olmadan Kürt halkının özgürlüğüne gerçekleşemeyeceğini ifade eden Corbyn, herkesi Özgürlük Hamlesi için çalışmaya davet etti.

Londra Newroz’unda Kurdistani hareketlerden Alevi örgütlerine, yöresel derneklerden Demokratik Güç Birliği’ne kadar birçok kesim Newroz mesajı göndererek, eşitlik ve özgürlük mücadelesini Newroz ruhuyla büyütmenin gerektiğinin altını çizdi. Tutsakların Sesi Platformu ise İmralı tecrit sistemini kınayarak, Kürt halkının ulusal mücadelesinin garantisi olarak ifade ettiği Kurdistan Özgürlük Gerillası’nı selamlandı.

Bu kez sahneye çıkan Koma Zelal, şarkılarını direnenlere adadı. Koma Zelal’in PKK, Abdullah Öcalan ve gerilla üzerine söylediği şarkılar kitlede büyük bir coşkuya yol açtı.

Son olarak Hozan Dino, eserlerini kitle ile birlikte söyledi.