NCDK’den İsveç’e çağrı: Ferit Çelik serbest bırakılsın!

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NCDK), İsveç’e çağrıda bulunarak Almanya’nın iade talebiyle tutuklanan Ferit Çelik’in serbest bırakılmasını istedi.

23 Şubat günü İsveç polisi tarafından tutuklanan Ferit Çelik’in, Almanya’ya iadesinin hiçbir hukuki dayanağı olmadığını ifade eden NCDK, İsveç’teki Kürtlere ve demokrat kesimleri Çelik’in tutukluluğunu protesto çağrısında bulundu.

NCDK açıklamasında verilen bilgilere göre 23 Şubat günü İsveç’te yaşayan 36 yaşındaki Ferit Çelik, İsveç Güvenlik Servisi tarafından Solna’daki ofiste bir toplantıya çağırıldı. Ferit Çelik, avukatıyla birlikte 45 dakikadan az süren toplantıya katıldı. Ferit ve avukatı Solna'daki binadan ayrıldıktan kısa bir süre sonra avukatın ofisine giderken avukatın arabası üç polis arabası tarafından durduruldu ve Ferit Çelik sivil polisler tarafından gözaltına alındı.

26 Şubat Pazartesi günü Södertörn Bölge Mahkemesi'nde ilk duruşması yapılan Ferit Çelik'in, Almanya’nın isteği üzerine gözaltına alındığı öğrenildi.

Çelik, hakkında tutuklama emri çıkaran Almanya'ya teslim edilip edilmeyeceğine karar verilene kadar İsveç'te tutuklu kalacak.

NCDK açıklamasında Ferit Çelik’in ne Almanya ne de İsveç’te herhangi bir suç işlemediği ve Almanya’ya iadesi halinde cezaevi ve hatta Türkiye’ye iade riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

“Ferit Çelik’in Almanya’ya teslim edilmesinin hukuki hiçbir dayanağı olmadığını biliyoruz. Ferit Çelik’in sadece temel haklarını kullanmaktan ve Kürt halkı için siyasal-kültürel aktivitelere katılmak dışında yasa dışı hiçbir aktivitesi yoktur. Türkiye’de de bu haklarını kullandığı için suçlanmış ve İsveç’e sığınmıştır. İsveç yasaları kendisine sığınma hakkı tanımıştır.  Ayrıca, daha önce bir görüşme için kendi isteğiyle güvenlik güçlerine başvurmuş olmasına rağmen, avukatının ofisine giderken şirket arabasında avukatıyla birlikte dramatik bir şekilde gözaltına alınmasına ilişkin polis yetkililerinin tutumunu da ciddiyetle ele alıyoruz. NCDK olarak, Türkiye'nin zulmüne karşı İsveç'e sığınan Ferit Çelik'in gözaltına alınmasını şiddetle kınıyoruz. Polisin suç işlememiş Kürt bireyleri keyfi gerekçelerle avlama kampanyası kabul edilemez” denilen açıklamada sonuç olarak şunlar belirtildi: “Ferit Çelik'in gözaltına alınması, İsveç Güvenlik Servisi'nin uzun süredir İsveç'teki Kürt diasporasına odaklandığı gerçeğinden bağımsız ele alınamaz. Kolluk kuvvetlerinin sivil toplumu ve diaspora gruplarını giderek daha fazla kriminalize ettiği, birçok örnekten anlaşılmaktadır. Tüm bu gerekçelerden dolayı kamuoyunu Ferit Çelik'in serbest bırakılmasını desteklemeye çağırıyoruz. Ayrıca herkesi, Güvenlik Polisi'nin Kürtlere karşı yürüttüğü ve İsveç anayasasında hiçbir etik ya da yasal dayanağı bulunmayan kriminalize etme kampanyasın karşı çıkmaya, Kürtlere dönük baskılardan dolayı İsveç yetkililerini kınamaya çağırıyoruz.”