İran’a göre ABD’nin Ortadoğu’daki varlığının gerekçesi yok

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ABD askerlerinin Ortadoğu’daki varlığının “hiçbir gerekçesi” olmadığını aksine “güvenliğe tehdit” oluşturduğunu belirtti.

İslam Devrimi'nin 45. yıldönümü olan 12 Şubat öncesinde Tahran'daki büyükelçilere hitap eden Reisi, Ortadoğu'daki sorunların "bölge liderleri tarafından çözülmesi" çağrısında bulundu.

"Biz komşu ülkelerin ve bölgenin en iyi dostu olduğumuzu kanıtladık" iddiasında bulunan Reisi, "Amerikan güçlerinin bölgemizdeki varlığının hiçbir haklı gerekçesi yok" dedi.

İran Cumhurbaşkanı, "Irak, Suriye ve Afganistan'daki Amerikan varlığı bir güvenlik faktörü değil, güvenliğe yönelik bir tehdittir. Amerikalılar bulundukları her yerde kötülüğün kaynağı olmuşlardır" ifadelerini kullandı.

Gazze savaşına ilişkin de konuşan Reisi, "Batı ve ABD'nin Filistin'in geleceğine müdahale etmemesi, Filistin'in kendi kaderini kendisinin belirlemesi gerektiğine inanıyoruz" diye belirtti.

Tahran, özellikle 28 Ocak'ta Ürdün'deki bir ABD üssüne düzenlenen saldırıya cevaben, ABD'nin son haftalarda Suriye ve Irak'ta İran destekli silahlı gruplara yönelik saldırılarını kınadı.

İran Cumhurbaşkanı ayrıca 1979 İslam Devrimi'nin ardından 1980'den bu yana diplomatik ilişkilerinin bulunmadığı ABD'de "İranofobi" ve "İslamofobi" olduğu tepkisinde bulundu.