Fransa’da çiftçi isyanı büyüyor: Yollar kapatıldı, Paris kuşatılabilir!

Fransa’da çiftçi ve köylülerin isyanı yaklaşık on gündür devam ediyor. Hükümet üzerindeki baskıyı arttıran çiftçiler, sadece ülkenin güneyinde 400 kilometrelik yolu kapattı.

Çiftçiler Başbakan Gabriel Attal'ın öğleden sonra Haute-Garonne'a yapacağı ziyaret sırasında yapacağı açıklamaları bekliyor.

Ancak sabah saatlerinden itibaren çiftçilerin baskısı devam etti. Güneydeki 400 kilometrelik otoyol (A9 ve A7) da dahil olmak üzere Fransa genelinde pek çok yol hala kapalı durumda.

TALEPLER KABUL EDİLMEZSE PARİS ABLUKAYA ALINACAK

Tarım sendikaları, hükümetin açıklamalarının beklentilerini karşılamaması halinde blokajları kaldırmayacaklarını duyurdular.

Öfkeli çiftçilerin savurduğu tehditlerden biri de başkente giden tüm bağlantı yollarını işgal ederek "Paris'i abluka altına almak".

Paris bölgesi tarım işletmecilerini temsil eden sendikal federasyon FDSEA, saat 14:00'ten gece yarısına kadar Paris yönündeki gişelerde beş blokaj kurulacağını duyurdu. Göstericilerin Paris'e girme gibi bir planları henüz yok.

Çiftçilerin talepleri çok çeşitli olmakla birlikte, esas olarak yaptıkları iş için daha iyi ücret ve standartların düşürülmesini içeriyor.

Ulusal düzeyde tarım işletmecileri sendikal federasyonu FNSEA, hükümete, ürünleri için asgari bir fiyat belirlenmesi, yardım ya da gecikmiş tazminatların ödenmesi ve hatta pestisitlerin yasaklanmasına ilişkin bir moratoryum da dahil olmak üzere 140 talepten oluşan bir liste gönderdi.

İSYAN BELÇİKA’YA DA YAYILDI

Almanya’dan sonra Fransa’da büyüyen çiftçi isyanı Belçika’ya da yayıldı. Belçika’daki tepkilerin merkezinde şunlar yer alıyor: Bürokrasi, çok fazla çevre standardı, mesleğin tanınmaması ve cazibesinin olmaması.

Çiftçiler çalışma koşullarının kolaylaştırılması ve iyileştirilmesi için somut siyasi tedbirler alınması çağrısında bulunuyorlar.

Fransa tarafındaki meslektaşlarının seferberliğinden haberdar olan Belçikalı çiftçiler örgütlenmesini sürdürüyor. Son birkaç gün içinde dağınık olarak gerçekleştirilen birkaç eyleme ek olarak, Brüksel'e yaklaşmak üzere konvoylar oluşturuluyor.