Amed’de Kürt sorununa çözüm, Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrısı

Newroz deklarasyonunun açıklandığı Amed’deki toplantıda Kürt sorununun çözümü ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrısında bulunuldu.

Amed’de açıklanan Newroz deklarasyonuna göre bu yıl 57'si merkezi olmak üzere yüzlerce noktada Newroz kutlaması yapılacak.

PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan'ın memleketi Elezîz'in Dep (Karakoçan) ilçesinde15 Mart günü Newroz’un startı verilecek.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) , Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinen Azad-TJA) Dicle Kültür ve Sanat Derneği'nde düzenlediği basın toplantısında 2024 Newroz deklarasyonunu açıkladı.

DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ve TJA aktivisti Dilan Güvenç toplantıya katıldı.

 Açıklamanın yapıldığı alana “Newroz Piroz”, “Rabe dema azadî û serkeftinê ye” flamaları asıldı.

DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk’ün deklarasyonu okuması ardından TJA aktivisti Dilan Güvenç söz aldı.

Newroz’un Kürt halkının, Ortadoğu halklarının ve kadim Mezopotamya halkları için yeni yaşamı simgelediğini iade eden Dilan Güvenç, “Bu yeni yaşam aynı zamanda zalim iktidarlara karşı direnişin de simgesidir. Bu bize gösteriyor ki bir yerde zulüm, yok sayma, soykırım, baskı, adaletsizlik varsa, buna karşı direniş ve mücadele olduğunu da gösteriyor” dedi.

Dilan Güvenç, “Bir yerde direniş ve mücadele varsa, orada Newroz’un ruhu da vardır. Ondan dolayı bu Newroz direniştir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Newroz’u kadına ve halklara yönelik baskıların olduğu bir süreçte karşılıyoruz. Özel savaş politikalarının yoğun olduğu, dilin asimilasyonuna yönelik her şeyin mubah görüldüğü bir süreçte karşılıyoruz. Sayın Öcalan üzerinde uygulanan mutlak tecridin cezaevlerine yansıdığı bir süreçte karşılıyoruz” diye ekledi.

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürtçe’nin Kirmançkî lehçesinde yaptığı konuşmada, Newroz’un mücadele olduğunu kaydetti.

Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Newroz, Kawa’nın elinde balyoz, Mazlum’un elinde alev, Rahşan Demirel ve Zekiye Alkan’da vicdan olarak bize kaldı” dedi.

Kürt sorunu toplumsal bir şekilde çözülmezse, hiçbir sorunun çözülmeyeceğinin altını çizen Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Yaklaşık 25 yıldır İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan üzerinde kesintisiz bir tecrit vardır.  Bu tecrit ülkeye ne fayda sağladı? Hiçbir fayda sağlamadı. Savaş, kadınların ölümü dışında bir şey getirmedi. Tecrit sonlanırsa özgürlük ve barışa ereceğiz. Mücadele edenler olarak bu tecridi ortadan kaldırmalı, kırmalıyız. Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlamalıyız. 8 Mart’ta dediğimiz gibi bu Newroz’da da  ‘Kürt sorunun çözümü, Sayın Öcalan’ın özgürlüğüne bağlıdır. Demokratik ülke, Sayın Öcalan’ın özgürlüğüne bağlıdır’ diyerek mücadelemizi yükselteceğiz” şeklinde konuştu.

Arapça Newroz’u kutlayan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, “Newroz Deklarasyonunu Kurdistan’ın kalbinden Amed’den bütün Ortadoğu’ya ve bütün dünyaya buradan deklare ettik” vurgusunda bulundu.

Tülay Hatimoğulları, barışçıl demokratik çözümde ısrarlı olduklarını kaydederek, “Israrımızı mücadelemizle daha da büyüteceğiz bir sonuç alana dek elbette bu mücadelemiz devam edecek” dedi.

Cezaevlerindeki açlık grevleri ve adalet nöbeti eylemlerine de dikkat çeken Tülay Hatimoğulları, “Kürt sorunu demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmelidir” çağrısında bulundu.

Tülay Hatimoğulları, şöyle devam etti: “Kürt sorunu bir statü sorunudur. Statü sorunu 4 parça Kurdistan’ın her birinin kendi içinde kazanacağı statüyle çözüme kavuşur. Biz Türkiye’ye çağrımızı defaatle yaptık. Dedik ki eğer sizler bugün Filistin sorunun çözülmesi ve oradaki mazlum Filistin halkı üzerindeki baskının kalkması, zulmün bitmesini için çaba sarf ediyorsanız ve orada Filistin halkına yapılanı siz Rojava’da Êfrin’de Kürt halkına yaşatıyorsanız bu samimi değildir. Bugün Kürt sorununu çözmüş olan bir Türkiye ancak Ortadoğu’da barış talebinde bulunabilir. Rusya- Ukrayna savaşında barış çağrısı yaptığı zaman daha gerçekçi ve sahici olur. Buradan çağrımızı yineliyoruz. Gelin Kürt sorununu hep birlikte çözelim, gelin tecridi hep birlikte kaldıralım, gelin Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kavuşmasını hep birlikte sağlayalım. Bugün yaşanan savaş ve çatışmalar, İHA’lara, SİHA’lara ayrılmış bütçe Türk kardeşlerimizin, Türk işçi emekçi kardeşlerimizin ekmeğini küçülterek yapılıyor. Oysa biz 72 milletten bir arada yaşamayı başaran bu coğrafyada, devletin çözümsüzlüğü dayatmasına karşı barışı tesis edersek, halkların, işçilerin, emekçilerin ezilenlerin sorunlarının çözümünde çok büyük bir adım atmış oluruz.”

Konuşmalardan sonra Newroz deklarasyonu programı çekilen halaylarla son buldu.