PKK TEV-ÇAND Komitesi sinemacıları Kerimyan şahsında göreve çağırdı

PKK TEV-ÇAND Komitesi, işgalci Türk devletinin Rojava’ya saldırılarında şehit düşen sinemacı Mensur Kerimyan’ı anarak, ‘’Mensur Kerimiyan şahsında vicdan sahibi tüm sanatçı ve sinemacıları göreve ve sahiplenmeye’’ çağırdı.

Yazılı bir açıklama yapan PKK TEV-ÇAND Komitesi, 23 Aralık 2023 günü işgalci Türk devletinin bombardımanında şehit düşen sinema yönetmeni sanatçı Mensur Kerimyan’ı saygıyla andı.  

Açıklamada, ‘’Kürt soykırımını varlık gerekçesi haline getirmiş olan faşist, soykırımcı, asimilasyoncu Türk devleti tüm dünyanın gözleri önünde katliamlarına devam ediyor. Kadın, genç, ihtiyar demeden, uluslararası tüm insani normları çiğneyen, kendi siyasi sınırlarına da taşırdığı katliamcı saldırılarıyla devletler hukukunu da ayaklar altına alan tutumunda ısrar ediyor. Fırsat bulduğu her anda Rojava, Şengal, Mahmur ve Başûrê Kurdistan’ının çeşitli yerlerinde uluslararası savaş hukukuna da aykırı bir biçimde sivil yerleşim yerlerini bombalıyor. Gün geçtikçe her biri kendi başına savaş suçu olan katliamlar listesini kabartıyor’’ denildi.  

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: ‘’Türk devleti, en son Xakurkê, Zap ve Metina’da Kurdistan Özgürlük Gerillasının görkemli direnişi ve organizeli eylemi karşısında büyük bir darbe yiyen Türk ordusunun yaşadığı büyük hezimetin üzerini sivil yerleşim yerlerini bombalayarak örtmeye çalışıyor. Böylelikle gerilla direnişi ve mücadelesi karşısında yaşadığı başarısızlık karşısında en küçük fırsatı Kürt soykırımına dönüştürmeyi temel bir politika haline getirmiş durumdadır. 

Her gün İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamlara karşı insan hakları ve savaş hukuku nutukları çekerken Kuzey Doğu Suriye alanında birçok sivil yerleşim alanlarına saldırarak soykırımcı ve katliamcı karakterine yeni örnekler eklemiş oldu. Tüm bu saldırılarda şehit düşenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Toprağa düşen her can öfkemiz ve mücadele azmimizin daha fazla bilenmesine yol açıyor.  

Yapılan son saldırılarda şehit düşenler arasında Rojhılatê Kurdistan’ın Sıne şehrinden sinema sanatçısı Mensur Kerimiyan de vardı. Tüm yaşamını sinemaya adamış, Kurdistan halkının yaşadığı acıları ve gerçekliği sinemaya yansıtmak için var gücüyle çalışmış, devletlerin verili sınırlarını aşarak ulusal birlik ruhuyla yönünü Rojava’ya çevirmiş değerli Kürt sinemacı Mensur Kerimiyan’ı saygı ve minnetle anıyoruz. Toplumun vicdanı ve sesi olan başta Kürt sanatçıları olmak üzere tüm Ortadoğu ve Dünya sanatçıları ve sinemacılarını yaşanan bu katliamlara karşı tavır ve tutum almaya, sesini yükseltmeye ve yaşanan görkemli direnişe ses olmaya davet ediyoruz.  

Bu saldırılara karşı direniş ve mücadelemizi daha fazla büyüterek şehitlerin emeğine, anılarına ve mücadelesine sahip çıkacağımızı belirtmek istiyoruz. Bu saldırılar ve katliamlar karşısında sessiz kalmak, ruhunu ve vicdanını yitirmek anlamına gelecektir. Bu nedenle Mensur Kerimiyan şahsında vicdan sahibi tüm sanatçı ve sinemacıları göreve ve sahiplenmeye çağırıyoruz."