Pentagon: QSD’ye desteğimiz devam edecek; Efrîn’den kaygılıyız

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) açıklamasında, Suriye’de QSD’ye olan desteklerinin devam edeceğini vurgulanırken, Efrîn’e işgal saldırıları nedeniyle DAİŞ’e yönelik operasyonlarda ‘operasyonel molalar’ verilmek zorunda kalındığı duyuruldu.

Haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pentagon sözcülerinden Albay Robert Manning, Efrîn’e yönelik saldırılar nedeniyle Derezor’daki bazı kara operasyonlarında duraksamalar olduğunu söyledi.

KURTARILAN ALANLAR DURAKSAMALARA RAĞMEN QSD’NİN KONTROLÜNDE

Söz konusu ‘operasyonel mola’ veya duraksamaların Demokratik Suriye Güçleri’nde (QSD) yaşandığını söyleyen Albay Manning, halen DAİŞ’le mücadelenin sürdüğünün ise altını çizdi.

Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarının ‘dikkatleri dağıttığı’ yönündeki daha önceki açıklamaları yineleyen Pentagon sözcüsü, bazı operasyonların durmuş olmasının DAİŞ’i bitirme hedefine zarar vermediğini kaydetti. Manning, karada Efrîn saldırıları nedeniyle yaşanan aksamaların hava operasyonlarına etki etmediğini dile getirdi.

QSD’YE DESTEK DEVAM EDECEK

Pentagon Sözcüsü, QSD güçlerinin DAİŞ çetelerinden özgürleştirdiği alanlardaki hakimiyetinin sürdüğünü vurguladığı açıklamasında, QSD güçlerine verdikleri desteğin devam edeceğini de yineledi.

Pentagon’un ‘Ortadoğu’dan sorumlu biriminden Binbaşı Adrian Galloway de, DAİŞ’e karşı QSD’ye olan desteğin süreceğinin altını çizdi. Efrîn’deki saldırıların QSD içerisinde yarattığı tepkilere dikkat çeken Galloway, işgal saldırılarına ilişkin ‘oldukça kaygılı’ olduklarını vurguladı. Galloway, DAİŞ çetelerine odaklanılmasını istediği konuşmasında, gerginlin azaltılması gerektiğini de dile getirdi.

Galloway, bazı QSD savaşçılarının Orta Fırat Vadisi'ndeki operasyonları bırakarak başka bölgelere, büyük ihtimalle de Efrîn'e gittiğini de kaydetti.

Reuters'e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir ABD'li askeri yetkilinin ise, 'yüzlerce QSD savaşçısının' Efrîn'e destek amacıyla Fırat çevresinde DAİŞ'e karşı operasyonlardan ayrıldıklarını öne sürdü.