QSD: Hol Kampı’ndaki hamle başarıyla sonuçlandı

Hol Kampı’nda DAİŞ hücrelerine dönük başlatılan İnsani ve Güvenlik Hamlesi’nin ikinci aşaması 24’ncü gününde sona erdi.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı, Hol Kampı’nda DAİŞ tehdidinin yok edilmesi için 24 gün süren operasyonun sona erdiğini açıkladı.

QSD Genel Komutanlık Üyesi Newroz Ehmed ve DAİŞ’e Karşı Uluslararası Koalisyon üyesi Clavde Tudor, Hol Kampı’nda basın açıklaması düzenledi.

Kampta DAİŞ hücreleriyle çıkan çatışmada şehit düşen 2 QSD savaşçısını anan Ehmed, hamlenin başarıyla sonuçlandığını, askeri güçlerin ve kamp yönetiminin büyük bir emek verdiğini söyledi.

Newroz Ehmed, “Elbette katılımından dolayı Uluslararası Koalisyon’a da teşekkür ediyoruz. Fakat kamptaki tehlike halen devam ediyor. Çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 60 bin insan bu kampta yaşıyor. Bu sadece bölgenin değil dünyanın üzerinde de büyük bir tehlike oluşturuyor” diye ekledi.

“BM, insani kurumlar ve Uluslararası Koalisyon kamptaki insani ve hizmet koşullarının iyileştirilmesi için bir yere kadar destek verdi” diyen Ehmed, bunu takdir ettiklerini ancak yeterli olmadığını kaydetti.

 Ehmed, tıpkı Kuzey ve Doğu Suriye’deki askeri güçlerin yaptığı gibi söz konusu tarafların da üzerine düşen sorumlukları yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Newroz Ehmed, “Özerk Yönetim ve kamp yönetimi üzerine düşen sorumluluğu yerine getiriyor” diyerek şöyle devam etti:

“Elbette ki dışarıdan yardım ve destekte gerekli. Öncelikli tehlike kampın içindeki gizli hücrelerdir ve burada oluşan tehlike tüm bölgeyi etkiliyor. Buradaki en büyük tehlike ise sadece bizim bölgelerimizde değil Türk devleti ve çetelerinin işgali altındaki bölgeler, Irak ve Suriye gibi yerlerde de örgütlenmeleridir.”

DAİŞ’in sadece kamp içinde değil, kamp dışında özellikle Dêrazor’da hareketliliğini arttırdığına dikkat çeken Newroz Ehmed, “En son 6 arkadaşımızı vahşice şehit ettiler. Bu da DAİŞ’in daha da güçlendiğinin işaretidir. Eğer ortak çalışma yürütülmezse DAİŞ bundan faydalanacağını ve bir kez daha kendini büyütecek” dedi.

Tüm devletlere kamptaki DAİŞ’li vatandaşlarını kısa sürede alma çağrısı yapan Newroz Ehmed, “Daha güçlü sonuçlara ulaşmak ve ortak çabaları güçlendirmek için bu ortak mesajı burada veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Clavde Tudor ise, “QSD güçleri, Uluslararası Koalisyon ve İç Güvenlik Güçleri Hol Kampı’nda güvenliği ve huzuru korumak için ortak çalışma yürütüyor” şeklinde konuştu.

Tudor, “Bu operasyon başlamadan önce kamptaki DAİŞ hücrelerinin kamp içindeki insanları korkuttuğundan veya onlar için bir tehlike oluşturduğundan şüphemiz yoktu. Çadırları saklanmak ve terör eylemleri için kulandılar” diye ekledi.

Clavde Tudor, “Uluslararası Koalisyon’un İç Güvenlik Güçleri ile yaptığı işbirliği sonucunda örgütün sahada ne kadar güçlü olduğunu gördük. Bizi şaşırtan ise çadırların DAİŞ’li kadınlar tarafından saklanma yeri olarak kullanılması, çocukların ve kadınların çadırlarda yargılanıp, cezalandırılmasıydı ve DAİŞ’in ideolojisini yaymalarıydı” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Bu operasyonun QSD’nin gücünü ve kampta DAİŞ fikirlerinin yayılmasını önleme konusundaki profesyonelliğini gösterdiğinin altını çizen Tudor, “Bu bağlamda kamptaki mültecilere yardım etmek için QSD'ye destek olma görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz. En iyi insani çözümün bu kamptadır” şeklinde konuştu.

Clavde Tudor, son olarak şunları ifade etti:

 “Vatandaşları kampta olan tüm devletlere gelip bunları alması ve insani çalışmalara destek vermesi çağrısı yapıyoruz. Suriye krizi ve kamplara ilişkin hiçbir askeri çözüm yok. Bu yüzden diplomatik, siyasi ve güvenlik çalışması gerekli olduğu kadar insani yardım kurumlarının da desteği önemlidir. DAİŞ her ne kadar coğrafik olarak yenilmiş olsa da tehlikesinin her zaman devam edeceği bilinmelidir. DAİŞ halen geri dönüp halkların arasına yeniden girmeyi ve kendini yeniden inşa etmeyi, terör eylemlerini gerçekleştirmeyi ve komşu ülkelerine tehlike yaratmayı hayal ediyor.”

“Uluslararası toplum ailelerin dönüşüne çözüm buluncaya kadar ortaklık ve desteğimizi sürdüreceğiz. Bu ailelerin kamptan çıkması ve toplumda aktif üye olması için QSD’ye kampta istikrarı sağlamasına destek vereceğiz. Bu sorumluluğu almak kolay değil, şehitlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz.”.