Afrika’da sıtma aşıları dağıtılmaya başlandı

Küresel olarak halen en çok ölümüne neden olan salgın hastalıklar sıralamasında başlarda yer alan sıtmaya karşı geliştirilen aşı dağıtılmaya başlandı.

Kampanya kapsamında ilk sıtma aşıları Kamerun’a ulaşırken, Burkina Faso, Liberya, Nijer ve Sierra Leone’ye ise önümüzdeki haftalarda toplam 1,7 milyon doz aşı gönderilecek.

Aşı İttifakı (Gavi), Afrika kıtasının en riskli bölgelerinde sıtma aşılamalarının "yakında başlayacağını" 22 Kasım'da duyurdu.

Gavi açıklamasında aşı kampanyası, "Afrikalı çocuklar arasında en ölümcül hastalıklardan birine karşı daha geniş çaplı aşılama yolunda tarihi bir adım" olarak nitelendirildi.

Belirli türlerdeki sivrisinekler tarafından bulaşan bir parazit tarafından neden olan sıtma, özellikle artan ilaç direnci nedeniyle artan oranda ölümcül hale gelmiş durumda.

2021'de dünya çapında 247 milyon vaka kaydedildi ve 619 bin hasta bu hastalıktan yaşamını yitirdi. Bu hastalık özellikle Afrika kıtasını vuruyor, 2021'de dünya çapındaki vakaların yaklaşık yüzde 95'i ve ölümlerin yüzde 96'sı Afrika kıtasında gerçekleşti.

Gavi'ye göre, birçok ülke artık rutin aşılama programlarına sıtma aşısını dahil etmek için son hazırlık aşamasında ve aşırının ilk dozları 2024'ün ilk çeyreğinde uygulanması bekleniyor.

Sıtma aşıları üretici firma olan GKS tarafından bağışlandı.