Wan Gölü kıyısında beş yıldızlı talan

Wan'ın Artemêt Mahallesinde bulunan Merit Oteli, Wan Gölü’ne toprak ve taş doldurarak sahil oluşturmaya çalışıyor. Van Valiliği ve AKP’li Edremit Belediyesi ise bu talana karşı sessizliğini koruyor.

Artemêt ilçesinde bulunan beş yıldızlı Merit Oteli, yaklaşık bir haftadır Wan Gölü’nü talan ediyor. Sahili genişletmek için göle toprak ve taş dolgusu yapılıyor. Otelin önünde gölün içinde yeni bir adacık yapılırken, kentin en işlek yerinde yapılan kurutma işlemine karşı belediye ve kurumların sessizliği ise devam ediyor. Yapılan şikayetlerin ardından olay yerine giden AKP’li belediye, formaliteden tutanak tuttuktan sonra bölgeden uzaklaştı. Van Valiliği de halkın tepkisine rağmen sessizliğini koruyor.

Konuya ilişkin bilgi veren Mezotopamya Ekoloji Aktivisti Fatih Şahin, kıyı kanununun 6. Maddesine dikkat çekerek, “Kanunda, ‘Kıyı herkesin eşit ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz. Duvar, çit, parmaklık, tel örgüt, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz…’ denir. Bu çok açıktır, yani kanun diyor ki, kıyı vatandaşındır, kamunundur ve çivi çakılamaz. Ama tam tersi tüm kıyılar işgal altında ve AKP şantiyelerine dönmüş işyerlerinden oluşuyor. Wan Gölü kıyısında büyük pazar oluşturulmuş. Para vermediğiniz taktirde Wan Gölü’nün güzelliğinden faydalanamazsınız. AKP bunun önünü açtı. AKP bunu yapınca Merit Oteline müdahale edemiyor. Bu çalışma ile göl çamurlaştırılıyor, birçok canlının yaşaması engelleniyor, bu hayvanların yaşam alanı yok ediliyor. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok.

Sadece Merit oteli değil, Dedeman Oteli de bunu da yapmış. Şimdi buna müdahale edilmezse emsal teşkil edecek ve Wan Gölü talanı artacak. Kendilerine göre dizayn ediyorlar, Wan Gölü’nü birer rant alanına çevirecekler. İstanbul’da kıyıya böyle şeyler yapamazsınız ama burada yapıyorlar. Bizde de eksiklik var, halkımız daha duyarlı olmalı, Wan Gölü’ne sahip çıkmalı” diye konuştu.